Jornades internacionals per a professorsde català
Lleida, del 21 al 24 de juliol
XXVIII Jornades internacionals per a professors de català
Unes Jornades que enguany s'adhereixen a les commemoracions del Tricentenari del 1714 i del centenari del naixement del poeta Joan Vinyoli. En aquest marc, Joaquim Albareda, catedràtic d'Història Moderna a la Universitat Pompeu Fabra, ens oferirà la conferència inaugural Les raons de la resistència de 1714; i es presentarà la Ruta 1714, una proposta d'itinerari turístic i cultural pels indrets, monuments, viles o espais més destacats de la guerra de Successió a Catalunya.
Com veureu al programa que us presenten, tornem a comptar amb presentacions i tallers a l’entorn d’activitats d’innovació docent i estratègies d’aprenentatge de català com a llengua estrangera, a càrrec de professorat especialitzat, tant d’universitats catalanes com d’altres institucions com ara el TERMCAT i la Direcció General de Política Lingüística.
Cal destacar també la conferència Aplicació dels principis de la ACTFL a l’avaluació i ensenyament L2 de Joan Molitoris, directora adjunta del Language Center de la Universitat de Stanford; i la reflexió a l’entorn dels estudis catalans a l’exterior, a càrrec de Josep-Anton Fernàndez, director del master d’Estudis Catalans (UOC). I, finalment, la conferència de cloenda L’espai català de comunicació: la Catalunya-xarxa, a càrrec de Miquel Pueyo, director del Departament de Filologia Catalana i Comunicació Audiovisual de la Universitat de Lleida.
Una altra de les característiques del programa de les Jornades és la participació docent del professorat de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior, que contribueix a enriquir aquestes jornades de formació amb presentacions d’experiències docents innovadores, tallers de dinamització didàctica i presentacions de pòsters sobre el creixement i la consolidació curricular dels estudis catalans en algunes universitats. De fet, aquest vessant de les Jornades, més enllà de contribuir a cohesionar la tasca docent d’aquest professorat, contribueix a donar a conèixer la qualitat docent i pedagògica del professorat de la Xarxa; i així es va poder evidenciar al IV Simposi Internacional sobre l’ensenyament del català que va tenir lloc a la Universitat de Vic entre el 4 i el 5 d’abril passats, en què van participar una quinzena de professors de català d’universitats de l’exterior.
En el marc del programa de formació continuada del professorat de la Xarxa que impulsem des de l’Àrea de Llengua i Universitats, les Jornades s’han complementat aquest curs 2013-2014 amb el Curs de formació per al professorat del centre i l’est d’Europa, que va tenir lloc a la Universitat Eötvös Loránd de Budapest (ELTE) entre el 22 i el 23 de novembre passat; i, més recentment, el Curs de formació per al professorat de català d’Alemanya. Cultura estrangera a l’aula: pràctiques, reptes i materials didàctics, organitzat a la Universitat de Saarlandes el passat 9 de maig.
Aprofito l’avinentesa per agrair de tot cor la col·laboració i el suport de la Universitat de Lleida, i molt especialment del Vicerectorat d’Activitats Culturals i Projecció Universitària, per les facilitats logístiques i l’acollida a l’edifici històric del Rectorat i de la Facultat de Lletres. Alhora que agraeixo la col·laboració i el suport de la Diputació de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Ajuntament de Lleida i el Consorci del Turó de la Seu Vella, institucions que ens han permès d’organitzar a la ciutat de Lleida un programa complementari d’activitats culturals de referència. En aquest sentit, destaquem el concert Espriu i la música que tindrà lloc a la seu gòtica de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, a càrrec de la mezzosoprano Elena Gragera i el pianista Anton Cardó, que el novembre passat van presentar a la Universitat Queen Mary de Londres en el marc del Simposi Internacional Salvador Espriu.Amb el desig de poder-nos-hi retrobar, rebeu una afectuosa salutació,
Andreu Bosch
Director de l’Àrea de Llengua i Universitats