L'Institut Ramon Llull presenta CATALONIA IN VENICE - AIR/ARIA/AIRE, Evento Collaterale de la Biennale Architettura 2021, una exposició comissariada per l’arquitecta Olga Subirós. El projecte reflexiona entorn del tema central de la Biennal, "Com viurem junts?" amb una investigació sobre l'aire com un bé comú del que depén la nostra supervivència. Sota el nom Aire, l'exposició destaca el paper de l'arquitectura i l'urbanisme en el context de dues crisis globals interconnectades: la del canvi climàtic i la crisi de salut pública. El projecte curatorial busca solucions a aquestes crisis interconnectades amb una investigació sobre la contaminació atmosfèrica, i sobre com aquesta contaminació afecta directament les persones. L'exposició proposa una immersió en l'experiència radical de la contaminació de l'aire amb una gran instal·lació multisensorial.
CATALONIA IN VENICE- AIR / ARIA / AIRE té com a punt de partida l'estudi de la ciutat a partir de l'aplicació de les tecnologies digitals per a l'anàlisi de dades massives, enteses com una eina inestimable per a l'apoderament ciutadà i per als arquitectes que poden dissenyar ciutats més sostenibles, saludables i justes. L’exposició posa el focus en l’anàlisi de dades massives al servei de la ciutadania i identifica accions dirigides a repensar el disseny urbà i la necessitat d'accés a dades obertes. Les ciutats, com a grans productores de dades, han de poder defensar la sobirania d'aquestes dades, publiques i privades, per posar-les al servei del bé comú. S’advoca per una revisió del concepte de "smart city" en el qual l’ús de la tecnologia no és la solució sinó que està al servei de la renovació constant del pacte social.
El projecte és particularment pertinent en el context de la crisi sanitària de la Covid-19. Nombrosos estudis han vinculat la contaminació de l'aire amb una major incidència de casos Covid-19 en zones urbanes, un fet que dóna suport al dret a respirar aire net en què es basa aquesta proposta. Les epidèmies sempre han estat una oportunitat per accelerar la introducció de mesures de planificació urbana destinades a millorar la salut a les ciutats. Aquesta nova crisi de salut pública juntament amb la crisi de contaminació de l’aire i la crisi climàtica empenyen la necessitat d’adoptar noves mesures de planificació urbana sostenible y saludable recolzades per un model interdisciplinari, col·laboratiu i participatiu mediat per les dades.
300.000 Km/s, estudi d'arquitectura especialitzat en anàlisi de dades urbanes per a nous reptes urbans, presentarà els resultats d'un treball de creació de noves cartografies sobre la ciutat de Barcelona i Catalunya a partir de l'anàlisi de dades arquitectòniques, urbanístiques, atmosfèriques i de la salut. Un aspecte fonamental de la investigació de 300.000 Km/s és que s'ha dut a terme amb la participació activa d'experts de la comunitat científica i del sector públic de Catalunya. Les cartografies elaborades per 300.000 Km/s inclouen des de dades dades de l’Agència Espacial Europea (ESA), fins a models numèrics de diversos grups de recerca públics i privats de Catalunya, com per exemple: és el cas de CALIOPE-Urban, un treball de simulació de la contaminació de l'aire realitzat pel Barcelona Supercomputing Center (BSC); el model predictiu de l’empresa Lobelia Earth; les dades de les xarxa d'estacions meteorològiques de la Generalitat de Catalunya i estudis d’impacte en la salut de l'institut ISGlobaly de l'Agència de Salut Pública de l'Ajuntament de Barcelona.
Olga Subirós, que és també l’autora de la conceptualització de l’arquitectura de l’espai expositiu, proposa una experiència immersiva de gran format, que acosta els visitants a tres aspectes de la contaminació de l'aire: la seva materialitat, la seva aparent invisibilitat i el seu impacte en les nostres ciutats. Una gran instal·lació audiovisual presenta les vulnerabilitats, els impactes i les oportunitats que es desprenen de la investigació de 300.000 Km/s i que donen pautes per a un planejament urbà sostenible i saludable. La instal·lació pren una altra dimensió, particularment sensorial, amb la participació de la cantant i compositora Maria Arnal que interpreta una ària inèdita pròpia que omplirà l'espai expositiu.
Accediu a l’apartat 12 mesures que són 12 cartografies resultat de la investigació.
Accediu a accions per obtenir més informació sobre la cartografia de les vulnerabilitats i les oportunitats de la investigació, tallers, podcasts, etc.
Barcelona redibuixada per la contaminació de l’aire, 2020 ©300.000Km/s Dades: CALIOPE-Urban (BSC). NO2 episode at 8:00pm, 11 November 2017.
És arquitecta i comissària de projectes expositius que adopten un enfocament integrador de la cultura de segle XXI i les transformacions de gran abast de l'era digital. Ha estat comissària, juntament amb José Luis de Vicente de "Big Bang Data", una exposició sobre la “datificació” de el món que s'ha presentat entre d’altres espais Singapore ArtScience Museum i MIT Museum adaptant i ampliant els seus continguts a cada seu. L’any 2016 va guanyar el concurs internacional per a l'exposició "Data Square" a l'EPFL-Art Lab de Lausana. També va dissenyar l'exposició sobre el procés creatiu de l'xef Ferran Adrià i el restaurant El Bulli presentat a la Somerset House de Londres, Boston Science Museum i la Fundación Telefónica a Madrid. És autora també del muntatge de l'exposició "Esteu a punt per a la televisió?" comissariada per Chus Martínez al MACBA, i de més d'una dotzena de projectes expositius del CCCB. Olga Subirós és professora del Màster en Dades i Disseny de l'Escola Elisava-Universitat Pompeu Fabra.
Olga Subirós, arqutecta i comissària ©Gunnar Knechtel
És un estudi d'urbanisme pioner en la planificació estratègica a partir de l'ús de macrodades. Les seves instal·lacions, que combinen l'anàlisi i la visualització de dades relatives a les ciutats per millorar la qualitat de vida de sobre habitants. Han exposat a la Chicago Architecture Biennial (2019), la Casa Encendida de Madrid (2017), al Museu d'Art Modern de Chicago (2014) i el CCCB (2014). Fundat per Mar Santamaría i Pablo Martínez, 300.000 Km/s ha estat guardonat amb el Premi Catalunya d’Urbanisme Manuel Solà-Morales 2020, el Premi Nacional d'Urbanisme de la CSCAE 2019 i el Premi S + T + ARTS de la Comissió Europea 2019 amb el projecte de planejament urbà Pla d'Usos de Ciutat Vella de Barcelona.
Mar Santamaria i Pablo Martínez fundadors de 300.000 Km/s. ©Gunnar Knechtel
Maria Arnal és una cantant i compositora catalana. Arnal basa els seus antecedents en la tradició oral de la península Ibèrica. Segons l'artista, vol apropar la tradició des de la perspectiva de la cultura lliure en l'era digital. Ha publicat tres discos amb l’acompanyament musical de Marcel Bagés a la guitarra elèctrica: Remescles, acoples i melismas (EP, 2015), Verbena (EP, 2016) i 45 cerebros y 1 corazón (LP, 2017).
Maria Arnal. © Christiane von Enzberg
CATALONIA IN VENICE- AIR / ÀRIA / AIRE és una investigació sobre noves metodologies de treball, que permetin analitzar d'una manera radicalment diferent les ciutats on vivim i visualitzar les oportunitats de futur per aquests entorns. La investigació es desplegarà en un número monogràfic de la revista Quaderns d'Arquitectura i Urbanisme publicada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). L'Institut Ramon Llull i el COAC han signat un conveni perquè la revista, amb una difusió nacional i internacional de gairebé 8000 exemplars, sigui el nou suport per a la difusió científica dels continguts produïts per CATALONIA IN VENICE en cada edició de la Biennale Architettura.
Superilla barri de Sant Antoni, Barcelona, 2020. ©Gunnar Knechtel
Adreça
Cantieri Navali, Fondamenta Quintavalle, Castello 40 (Venècia)
Horaris
22 Maig - 31 Juliol, 11 – 19h
1 Agost - 21 Novembre, 10 – 18h
Els dilluns està tancat excepte: 24 maig, 6 setembre, 1 novembre
D’acord amb l’article 14 del Decret del president del Consell de Ministres de 2 de març de 2021, el Pavelló acceptarà reserves de visitants per a dissabtes i diumenges. Poseu-vos en contacte amb el +39 334 156 9448 air@llull.catbr>
Entrada gratuïta
Com arribar-hi
Per arribar-hi, vés a la via Garibaldi i travessa el pont de fusta (Fondamenta Sant’Anna). També s’hi pot accedir des de la sortida de l’Arsenale pel pont de fusta que porta directament a San Pietro. Les estacions més properes de Vaporetto són “San Pietro” i “Giardini”.
Us informem que a partir del 6 d’agost de 2021, d’acord amb el Decreto legge 105 de 23 de juliol de 2021, per accedir a les àrees d’exhibició de la 17a edició de la Biennal Internacional d’Arquitectura dels Giardini i de l’Arsenale, tothom ha de presentar el Certificat Covid europeu (Green Pass).
Vaporetto
1 i 2 - stop Giardini
Inauguració
Projecte
air/aria/aire
Organització i producció
Institut Ramon Llull
Comissària
Olga Subirós
Investigació d’arquitectura i urbanisme
300.000 Km/s
Composició i interpretació de l’Aria
Maria Arnal
Mapejant l’aire a Venècia
Open Systems-UB amb 4Sfera, Ideas for Change amb l’IAAC, i la Università Iuav di Venezia
Conceptualització de l’espai
Olga Subirós
Desenvolupament del disseny de l’espai
Olga Subirós Studio: Sandra Prat and Monica Barrio
Sound Design
Marc Sardà
Structure Consultant
Ignasi Ribas
Disseny gràfic - ID, exposició i web
Subirós Design, Anna Subirós
Guió audiovisual
Olga Subirós and 300.000 Km/s
Realitzador audiovisual
Frankie de Leonardis
Productora audiovisual
Fake Studio
Muntatge audiovisual
BAF
Contrucció de muntatge
La Central de Projectes
Transport
Feltrero División Arte
Publicació
Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme magazine of the Architects Association of Catalonia (Col.legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, COAC)
Editor convidat
Olga Subirós
Coordinació editorial
Anna Tetas
Disseny gràfic – publicació
Bendita Gloria
Comunicació i relacions públiques
Pickles PR
Volem agrair a aquells que ens han proporcionat generosament bases de dades, informació i documentació:
IDAEA-CSIC, ISGlobal, Barcelona Supercomputing Center, Lobelia, OpenSystems-Universitat de Barcelona amb 4Sfera, Ajuntament de Barcelona, AMB, Generalitat de Catalunya
Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús.
Les galetes (cookies) són petits fragments de text que les webs envien als navegadors i que s’emmagatzemen al dispositiu de l’usuari, ordinadors, telèfons mòbils, tauletes, etc. Serveixen per millorar l'experiència d'ús de la web, ja que aquests arxius permeten que el lloc web recordi informació sobre la visita que ha fet l'usuari, com les opcions preferides o l'idioma. D'aquesta manera la web personalitza el seu contingut i es fa més àgil i útil per l'usuari.
Al navegar per aquesta web l'usuari està acceptant que s’instal·lin galetes al seu dispositiu que ens permeten conèixer la següent informació:
Aquesta web utilitza galetes temporals de sessió i galetes permanents. Les galetes de sessió únicament guarden dades mentre l'usuari accedeix a la web. Les galetes permanents emmagatzemen les dades al dispositiu perquè siguin accessibles en més d'una sessió.
Galetes tècniques
Les que permeten a l'usuari la navegació a través de la pàgina web i la utilització de les diferents opcions o serveis que conté. Per exemple, controlar el trànsit i la comunicació de dades, identificar la sessió, accedir a les parts web d'accés restringit, realitzar la sol·licitud d'inscripció o participació en un esdeveniment, utilitzar elements de seguretat durant la navegació i emmagatzemar continguts.
Galetes de personalització
Les que permeten a l'usuari accedir a la web amb algunes característiques de caràcter general que ja estan predefinides al seu dispositiu o que el mateix usuari defineixi. Per exemple, l’idioma, el tipus de navegador a través del qual accedeix a la web, el disseny de continguts seleccionat, la geolocalització del dispositiu o la configuració regional des d'on accedeix.
Galetes d'anàlisi estadística
Les que permeten realitzar el seguiment i l’anàlisi del comportament dels usuaris als llocs web. La informació recollida s’utilitza en el mesurament de l’activitat dels llocs web i per a l’elaboració de perfils de navegació dels usuaris, que permetrien millorar el servei.
Galetes de tercers
També es poden instal·lar galetes de tercers que gestionen i milloren els serveis oferts. En aquest sentit utilitzem cookies de Google Analytics. Això ens permet:
Pot obtenir més informació sobre Google Analytics a www.google.com/analytics/. Per controlar la recopilació de dades amb finalitats analítiques per part de Google Analytics, pot anar a https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Vostè pot revocar el consentiment a la utilització de cookies eliminant-les per mitjà de les opcions que li ofereix el seu navegador.
Si desitja rebre informació addicional sobre l’activitat de les empreses de publicitat a Internet i sobre com eliminar les seves dades dels registres d'aquestes empreses, li recomanem la visita de www.networkadvertising.org.
Gestionar les galetes al meu navegador
Vostè pot configurar el seu navegador per tal que l’informi prèviament de la possible instal·lació de cookies. També podrà optar per tal que es suprimeixin automàticament un cop es tanqui el navegador, equip o dispositiu. Pot trobar informació sobre com fer-ho a:
Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús.
Les galetes (cookies) són petits fragments de text que les webs envien als navegadors i que s’emmagatzemen al dispositiu de l’usuari, ordinadors, telèfons mòbils, tauletes, etc. Serveixen per millorar l'experiència d'ús de la web, ja que aquests arxius permeten que el lloc web recordi informació sobre la visita que ha fet l'usuari, com les opcions preferides o l'idioma. D'aquesta manera la web personalitza el seu contingut i es fa més àgil i útil per l'usuari.
Al navegar per aquesta web l'usuari està acceptant que s’instal·lin galetes al seu dispositiu que ens permeten conèixer la següent informació:
Aquesta web utilitza galetes temporals de sessió i galetes permanents. Les galetes de sessió únicament guarden dades mentre l'usuari accedeix a la web. Les galetes permanents emmagatzemen les dades al dispositiu perquè siguin accessibles en més d'una sessió.
Galetes tècniques
Les que permeten a l'usuari la navegació a través de la pàgina web i la utilització de les diferents opcions o serveis que conté. Per exemple, controlar el trànsit i la comunicació de dades, identificar la sessió, accedir a les parts web d'accés restringit, realitzar la sol·licitud d'inscripció o participació en un esdeveniment, utilitzar elements de seguretat durant la navegació i emmagatzemar continguts.
Galetes de personalització
Les que permeten a l'usuari accedir a la web amb algunes característiques de caràcter general que ja estan predefinides al seu dispositiu o que el mateix usuari defineixi. Per exemple, l’idioma, el tipus de navegador a través del qual accedeix a la web, el disseny de continguts seleccionat, la geolocalització del dispositiu o la configuració regional des d'on accedeix.
Galetes d'anàlisi estadística
Les que permeten realitzar el seguiment i l’anàlisi del comportament dels usuaris als llocs web. La informació recollida s’utilitza en el mesurament de l’activitat dels llocs web i per a l’elaboració de perfils de navegació dels usuaris, que permetrien millorar el servei.
Galetes de tercers
També es poden instal·lar galetes de tercers que gestionen i milloren els serveis oferts. En aquest sentit utilitzem cookies de Google Analytics. Això ens permet:
Pot obtenir més informació sobre Google Analytics a www.google.com/analytics/. Per controlar la recopilació de dades amb finalitats analítiques per part de Google Analytics, pot anar a https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Vostè pot revocar el consentiment a la utilització de cookies eliminant-les per mitjà de les opcions que li ofereix el seu navegador.
Si desitja rebre informació addicional sobre l’activitat de les empreses de publicitat a Internet i sobre com eliminar les seves dades dels registres d'aquestes empreses, li recomanem la visita de www.networkadvertising.org.
Gestionar les galetes al meu navegador
Vostè pot configurar el seu navegador per tal que l’informi prèviament de la possible instal·lació de cookies. També podrà optar per tal que es suprimeixin automàticament un cop es tanqui el navegador, equip o dispositiu. Pot trobar informació sobre com fer-ho a: