Aquest 2016 es commemora el 700 aniversari de la mort de Ramon Llull, l’autor més universal de la cultura catalana, amb la implicació de diverses institucions. L’Any Llull ha de servir per reivindicar l’aportació d’aquest pensador i escriptor al món de les lletres i fer conèixer al públic general la influència que el seu pensament ha exercit en l’obra de nombrosos intel·lectuals europeus.
L’Any Llull és una oportunitat excepcional per donar a conèixer al món el patrimoni immaterial universal de què disposa la cultura catalana en la figura, l’obra i el llegat de Ramon Llull. Els amplis interessos de Ramon Llull (Ciutat de Mallorca, 1232-1316) van afavorir que fes aportacions remarcables en tots els àmbits del saber de la seva època, des de la filosofia i la teologia, fins al dret, la medicina, l’astronomia, la retòrica o la lògica. Al mateix temps, va produir una sòlida obra literària, que se situa just als inicis de la tradició literària catalana i que inclou títols emblemàtics com el Blaquerna —amb el Llibre d’amic e amat—, el Llibre de les bèsties o el Llibre del gentil.
Aquesta commemoració ha aconseguit mobilitzar i aglutinar tot tipus d’actors públics i privats. El Govern de Catalunya hi participa a través del Departament de Cultura, principalment a través de la Institució de les Lletres Catalanes. Les activitats de commemoració es duen a terme en estreta col·laboració amb el Govern de les Illes Balears i el seu Departament de Cultura. Els comissaris de l’Any Llull Joan Santanach, a Catalunya, i Maribel Ripoll, a les Balears, coordinen l’extensa agenda de la commemoració als territoris de parla catalana. La dimensió internacional de l’Any Llull es veu reforçada per la implicació de l’Institut Ramon Llull, institució encarregada de coordinar totes les activitats que es duen a terme fora del domini lingüístic català. Les universitats de Catalunya, de les Illes Balears i de València, l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut Europeu de la Mediterrània, museus, xarxes de biblioteques i altres organismes i entitats culturals han fet possible que l’Any Llull proposi una nodrida agenda de més de 300 activitats. La majoria tenen lloc als territoris de parla catalana, però també se’n celebren a l’Estat espanyol i en l’àmbit internacional.
L’Institut Ramon Llull organitza els actes commemoratius del 700 aniversari de la mort de Ramon Llull a nivell internacional. Aquest programa inclou una exposició itinerant i més de 50 activitats, com ara concerts, lectures poètiques i actes acadèmics i literaris arreu d’Europa, Amèrica i el nord d’Àfrica.
L’exposició La veritat inefable. El llibre d’amic e amat de Ramon Llull, produïda per l’Institut Ramon Llull i comissariada per Joan Santanach, itinerarà per França, Gran Bretanya i Alemanya, països europeus que concentren un major nombre d’universitats amb docència sobre la llengua, la literatura i la cultura catalanes. L’exposició s’acompanya de jornades, conferències i altres activitats acadèmiques, que permetran aprofundir sobre diferents aspectes de l’obra i del llegat lul·lià.
Entre les activitats programades, destaquen la jornades lul·lianes a l’Institut del Món Àrab a París, la Universitat de Bugia, l’Acadèmia Beït Al Hikma a Tunis i la Senate House a Londres, així com un nodrit programa de congressos i seminaris acadèmics dedicats a la figura de Llull a universitats de Mèxic, Alemanya, França, Espanya, Itàlia, Gran Bretanya, Irlanda i Romania.
Complementa aquest programa una selecció de propostes musicals concebudes a partir de la figura de Ramon Llull, com ara la lectura poètica “El Verger de l’Amat” a càrrec de Montse Germán i Ferran Pisà basada en el Llibre d’amic e amat; els concerts Alenar Llull de Maria del Mar Bonet a París, Tarragona i a l’Havana; el concert A l’entorn musical de Ramon Llull de Lídia Pujol a Bugia; Art de Manel Camp a Tunis; Ramon Llull de Jordi Savall amb La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI a Fontfreda o L’últim peregrinatge de Ramon Llull de la Capella de Ministers a París.
A París, amb motiu de l’exposició dedicada a Miquel Barceló al Museu Picasso de París i a la Biblioteca Nacional de França, l’artista ha realitzat una intervenció als finestrals de la Biblioteca: un gran mural d’argila titulat «Vidre de meravelles» com a homenatge a la figura de Llull.
Per tal d’acostar al gran públic la figura i obra d’aquest pensador excepcional i donar a conèixer una de les aportacions més rellevants de la cultura catalana a a la cultura universal, l’Institut Ramon Llull ha produït una exposició per itinerar a diferents universitats de França, Gran Bretanya i Alemanya. L’exposició, titulada La veritat inefable: el Llibre d’Amic e Amat de Ramon Llull està comissariada pel propi Joan Santanach. Prenent com a punt de partida els versicles del Llibre d’Amic e Amat, l’exposició permet aprofundir en la vida de Ramon Llull, el seu context històric i el seu pensament. Aquest llibre forma part de la novel·la Blanquerna i constitueix la síntesi de la mística i la filosofia lul·liana.
L’exposició pretén atreure i sorprendre, es planteja com un espai de reflexió inesperat configurat per quatre elements escultòrics: quatre lletres fora d’escala que obliguen al passejant a un primer acostament per saber-ne més. Quatre lletres idèntiques que apareixen en un espai de transit. L’exposició consta de quatre mòduls en forma de lletres-cadira de 2,06 metres d’alçada i 60 cm d’amplada que provoquen que l’espectador s’acosti i segui còmodament per interactuar amb els continguts que es presenten en pantalles interactives situades al dors de cada lletra-cadira.
1 – 16 setembre 2016 / Ruhr-Universität Bochum, Alemanya
19 – 24 setembre 2016 / Otto-Firedrich-Universität Bamberg, Alemanya; En el marc del 25è Col·loqui germanocatalà
27 setembre – 5 octubre 2016 / Université Paul-Valéry – Montpellier 3, França
6 – 15 octubre 2016 / Aix-Marseille Université, França
17 – 25 octubre 2016 / Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, Alemanya
27 octubre – 6 novembre 2016 / Humboldt-Universität zu Berlin, Alemanya
9 – 14 novembre 2016 / University of Leeds, Gran Bretanya. En el marc de la LXI Anglo-Catalan Society Annual Conference
16 – 30 novembre 2016 / University of Birmingham, Gran Bretanya
1 – 16 desembre 2016 / Center for Catalan Studies, Queen Mary University of London, Gran Bretanya
Les jornades lul·lianes tenen lloc tant en universitats com en centres culturals de l’exterior, i amb un format que integra conferències, taules rodones, lectura de textos, recitals poètics i passi de documentals, amb l’acompanyament, en alguns casos, de l’exposició La veritat inefable. El Llibre d’amic e amat de Ramon Llull, produïda per l’Institut Ramon Llull i que es presenta de manera itinerant a nou universitats d’Alemanya, França i Gran Bretanya. Aquestes universitats ofereixen anualment docència d’estudis catalans amb el suport de l’Institut Ramon Llull.
Trenta actes a més de vint-i-cinc ciutats difonen l’obra i el personatge en l’àmbit acadèmic, amb la participació d’especialistes i traductors de l’obra lul·liana com Roger Friedlein, Joan Santanach, Lola Badia, Dominique de Courcelles, Alexander Fidora, Fernando Domínguez Reboiras, Viola Tenge-Wolf, Amador Vega, John Dagenais i Francesc Tous, entre d’altres.
Aquests actes acadèmics se celebren a: Montpeller, Marsella, Perpinyà (França), Granada, Santiago de Compostel·la (Espanya), Lisboa (Portugal), Friburg de Brisgòvia, Berlín, Bochum, Bamberg (Alemanya), Londres, Oxford, Birmingham, Leeds (Gran Bretanya), Cork (Irlanda), Roma, Nàpols, Venècia, Pàdua, Verona, Mòdena (Itàlia), Bucarest (Romania), Belgrad (Sèrbia), Ciutat de Mèxic, Puebla, Guadalajara (Mèxic) i a Los Angeles i Berkeley (Estats Units).
Al mes d’abril es van realitzar dues activitats en l’àmbit universitari: un viatge cultural a Palma d’estudiants d’universitats de Gran Bretanya per participar a l’activitat Seguint les passes de Ramon Llull, que vol aproximar-se a la figura del filòsof mallorquí a través de visites guiades, rutes culturals i tallers literaris, i la viquimarató Qui té por de Ramon Llull?, organitzada per l’Institut Ramon Llull en col·laboració amb l’associació Amical Wikipedia en la qual van participar una cinquantena d’estudiants d’arreu del món i que va ampliar i millorar una desena d’articles en diversos idiomes, destacant les versions en romanès, serbi i hongarès. La viquimarató va tenir lloc a diverses universitats d’Alemanya, Estats Units, Hongria, Irlanda, el Japó, Romania, Rússia, Sèrbia i Xile.
Xarxes socials
Seguiu-nos a: