EXPOSICIÓ

BARCELONA, ARQUITECTURAS DE UNA CIUDAD


Del 9 al 20 d’octubre

L’exposició presenta l’arquitectura des de la percepció ciutadana a través dels projectes Fabra i Coats, La Borda, el Turó de la Rovira, l'illa Fort Pienc i la Torre Júlia, exemples de les sintonies i complicitats que es generen de la interacció de l’arquitectura i l’arquitecte amb la ciutadania. El recorregut expositiu no pretén explicar l’arquitectura de Barcelona sinó el diàleg que estableix aquesta disciplina amb l’associacionisme, el cooperativisme i la ciutadania.

Barcelona, una de les ciutats amb més associacions, ha evolucionat a partir de la reivindicació i la defensa dels patrimonis arquitectònics urbans i ciutadans impulsada pels veïns. Les noves fórmules de col·laboració del ciutadà amb l’arquitecte generen una nova manera de fer arquitectura que s’allunya del personalisme per apropar-se a les inquietuds socials i condicionen la transformació urbana.

Aquesta exposició està comissariada per David Aceves, Juan Carlos Ariel Cavilli i Toni Casassas.

Articles

Barcelona
Blog entry 01 image
Programa acadèmic - Barcelona, ciutat convidada

El programa acadèmic reflecteix l'esperit del projecte expositiu, els valors socials i polítics de l'arquitectura en la seva relació amb la ciutadania proposant un debat, entre estudiants i professionals de Barcelona i Buenos Aires, entorn al paper transformador de l'arquitecte en la societat.

Està organitzat en tres sessions que tindran lloc a l'espai expositiu Barcelona, arquitectures d'una ciutat, a la Usina de l'Art.

La primera sessió, de caràcter obert i informal, és un intercanvi entre els temes de les ponències dels disertants convidats a la taula de Barcelona en el marc de la Biennal Internacional d'Arquitectura i els continguts de l'exposició.

La segona sessió serà un workshop que comptarà amb la participació dels alumnes del'Escola d'Arquitectura de la Fundació UADE.

La tercera sessió se centrarà a presentar la visió sobre l'arquitectura dels estudiants argentins que ja han realitzat un treball d'intercanvi universitari a Barcelona i la d'aquells altres barcelonins que durant aquest curs estan fent el propi en la Facultat de Arquitectura Diseño y Urbanismo (FADU) de la Universitat de Buenos Aires (UBA).

 

  • Calendari:
  • Sessió 1: dimecres 11 d'octubre, 9h
  • Sessió 2: dimarts 17 d'octubre, 10h
  • Sessió 3: dimarts 17 d'octubre, 16h

 

Torre Julia
Blog entry 02 image
Torre Julia

2006 (projecte), 2009-2011 (obra)
Arquitectes: Sergi Pons, Pau Vidal i Ricard Galiana


La Torre Júlia, al barri de La Prosperitat, és una arquitectura que resol un programa social prioritzant l’ús d’espais comunitaris. L’enclavament, que articula quatre barris entre vies i avingudes de circulació importants, requereix de la tipologia de torre, repensada per adaptar-se a l’ús de vivenda tutelada de lloguer per gent gran en un terreny exigu. L’alineació de la torre entra en sintonia amb la direcció del terreny que acollirà unes futures piscines públiques. La idea és agrupar l’edifici en tres comunitats, cadascuna amb un espai de reunió de doble altura a l’aresta de la torre i perceptible a la façana. Els arquitectes van pensar els eixos de cada planta com espais de socialització.


Sergi Pons
Pau Vidal
Ricard Galiana

Barcelona
Blog entry 01 image
Cooperativa La Borda

2017-2018
Arquitectes: La Col està formada per Arnau Andrés, Eliseu Arrufat, Ari Artigas, Carles Baiges, Anna Clemente, Lali Daví, Cristina Gamboa, Ernest Garriga, Mirko Gegundez, Laura Lluch, Lluc Hernàndez, Pol Massoni, Jordi Miró, Núria Vila.


La Borda neix en el context de les mobilitzacions de Can Batlló com una cooperativa de barri, dirigida a promoure la vivenda en règim de cessió d’ús. Per a la cooperativa d’arquitectes LaCol ha estat essencial la participació dels usuaris reals de La Borda en tot el procés, disseny, materialització i ús. LaCol i La Borda es compenetren al màxim en un laboratori de transformació social i veïnal. La visió d’ambdues cooperatives és la d’incentivar la vida comunitària i un sistema constructiu sostenible, apostant per la fusta i un dispositiu mediambiental que funciona como hivernacle, aportant calor a l’hivern. A l’estiu el sobreescalfament s’evita fent evacuar la calor a manera de xemeneia per una ventilació superior. El projecte es finança mitjançant l’economia solidària, la banca ètica i aportacions d’entitats i persones individuals, a partir d'una cessió de sòl municipal durant 75 anys.


La Col
La Borda

Torre Julia
Blog entry 02 image
Fort Pienc

2001-2003
Arquitecte: Josep Llinàs


El barri, comenta la seva associació de veïns, es considerava a si mateix com la Ventafocs de l’Eixample per l’absència absoluta d’equipaments. L’Ajuntament va acordad amb l’Associació de Veïns del Fort Pienc de concentrar en aquest espai vàries de les demandes d'equipaments existents com una residència per a gent gran, un centre cívic, una biblioteca i una llar d’infants, i va executar el projecte afegint al complex un mercat i un centre de primària. El singular punt de partida de l’edifici fou concebre’l com una plaça, avui en dia centre identitari del barri. L’èxit aconseguit a Fort Pienc va fer que l’Ajuntament repliqués la mateixa idea a altres projectes de la ciutat. Després d’anys de reivindicacions socials i d’efectiva dignificació del barri, es produeix la paradoxa de la gentrificació.

Barcelona
Blog entry 01 image
Turó de la Rovira

2011
Arquitectes: Jansana De la Villa de Paauw Arquitectes, AAUP Jordi Romero Associats


El projecte se centra en la recuperació de la memòria del paisatge. El Turó de la Rovira forma part de la «Serra dels tres turons», àrea protegida i pulmó de la ciutat. L’espai, antigament abandonat i residual, és transformat en un excepcional mirador sobre la ciutat. La proposta busca conservar les restes de la bateria antiaèria republicana que defensava Barcelona durant la guerra civil. Alhora, es pretén preservar un segon estrat, conegut popularment com «el barri dels canons», les barraques que es van instal•lar a partir dels anys cinquanta i foren enderrocades l’any 1989. El projecte pretén evidenciar també una tercera capa més antiga d’explotació agrícola del turó. Es tracta d’un paisatge en procés de descomposició i reforça aquesta idea l’ús del ferro i el formigó desactivat, materials que mostren el seu desgast.


Jansana De la Villa de Paauw Arquitectes
AAUP Jordi Romero Associats

Fabra i Coats
Blog entry 02 image
Fabra i Coats

2011
Arquitectes: Manuel Ruisánchez y Francesc Bacardit


La mobilització ciutadana dels Amics de la Fabra i Coats i altres entitats del barri va donar fruits quan amb certes complicitats institucionals (especialment del Museu d'Història de Barcelona) es va aconseguir que l’Ajuntament perquè comprés tot el recinte i així poder intervenir des de l'administració pública al recinte protegit, així com protegir parts que no ho estaven abans. Amb la rehabilitació de la nau central es van restaurar els volums originals per tal de privilegiar una visió primigènia de la fàbrica, construïda a partir de l’any 1910. La intenció de recuperar la memòria domina tot el projecte, auster i contingut pel que fa a la introducció de nous elements per posar en relleu el pas del temps. El projecte, còmode amb un pressupost reduït, habilita els espais als usos d’una fàbrica de creació i a les diverses necessitats d’artistes visuals, músics, ballarins…


Manuel Ruisánchez
Francesc Bacardit
Amics Fabra i Coats



ORGANITZADORS


COL·LABORADORS I AGRAÏMENTS


XARXES SOCIALS

#BCNBA17