Catalonia in Venice
La Venezia che non si vede

Catalunya participarà a la 57ena edició de la Biennal d’Art de Venècia dins el programa Eventi Collaterali amb un projecte d’Antoni Abad comissariat per Mery Cuesta i Roc Parés, i que porta per nom 'La Venezia che non si vede. Unveiling the Unseen’. Antoni Abad proposa una interpretació en clau sensorial de l’espai urbà de la ciutat de Venècia creada en col•laboració amb un col·lectiu local de persones cegues i amb baixa visió. El mapa de la Venècia que no es veu s'ha començat a generar abans de la inauguració de la Biennal, gràcies a les reunions realitzades per l’artista Antoni Abad amb el col·lectiu d’invidents en col·laboració amb estudiants universitaris. L’aplicació mòbil i la web BlindWiki es nodreixen, en el decurs de la Biennal, de totes les aportacions que la ciutadania hi vulgui fer.

La presència catalana a la Biennal de Venècia, que s’inaugurarà el 13 de maig del 2017, està produïda per l’Institut Ramon Llull S'obre en una pestanya nova. Aquesta serà la cinquena vegada que l’IRL presenta Catalunya a la Biennal d’Art de Venècia.

La proposta va ser escollida per un jurat independent presidit per Xavier Antich i amb Martí Manen, Chus Martínez, Martí Peran, Nekane Aramburu, Antoni Muntadas i Ferran Barenblit com a vocals, Marta Oliveres, cap de l’àrea de creació de l’Institut Ramon Llull, ha participat al jurat amb veu i sense vot.

BlindWiki és un projecte col·laboratiu que creix gràcies a la contribució de voluntaris.

AGRAÏMENT ESPECIAL A TOTS ELS PARTICIPANTS: Anna Ammirati, Inessa Baldin, Flavia Banchi, Mattia Bordolotto, Simone Boso, Romane Bourgeois, Elena Brescacin, Valentina Caccamo, Miriam Calabrese, Luigi Carabuzza, Luca Casella, Cristina Faraon, Laura Ficotto, Francesco Fratta, Irene Fratta, Martina Fusaro, Anita Herodek, Piergiorgio Longagnani, Andrea de Lorenzo, Martina Manzari, Chiara Mazza, Guglielmo Messina, Giulia Oblach, Antonio Pozzana, Tobia della Puppa, Stefano Rossetti, Anna Maria Salariace, Alberto Scatto Vio, Emanuele Serpe, Felice Tagliaferri, Marta Toti, Alessandro Trovato, Ilaria Visentin, Rossana Zambon.

Gràcies a: Ernest Ameller, Tamara Andruszkiewicz, Francesc Aragall, Associació Catalana per a la Integració del Cec, Associació Discapacitat Visual Catalunya, Alberto Balletti, Alessandra Ballotta, Giulia Bencini, Llorenç Blasi, María José Bou, Luciano Domenicali, Paula Ferullo, Bernat Franquesa, Fundació Ulls del Món, Paolo Garbolino, Dimas García, Miquel Giner, Ramón Gironés, Istituto dei Ciechi di Milano, Ione Larrañaga, Andrés Lewin-Richter, Merche Loureiro, Jose Lozano, Sandra Martin, José Luís Merino, Albert Morales, Carme Oller, ONCE Barcelona, PHONOS, Shaun Pilgrem, Jordi Ros, Paolo Rosso, Ernesto Saade, Sala Blu Stazione Santa Lucia, Sala Consiliare di San Lorenzo, Scoleta dei Calegheri, Angela Vettese and Giuseppe Vigolo.

A PROJECT OF / Un progetto di

Antoni Abad

CURATED BY / Curato da

Mery Cuesta and Roc Parés

ORGANIZATION AND PRODUCTION / Organizzazione e produzione

Institut Ramon Llull

CARTOONIST / Fumettista

Max

EXPEDITION MAPPING COORDINATION / Coordinamento tour mappatura

Valeria Bottalico

RESEARCH AND SEMINAR COORDINATION / Ricerca e coordinamento seminario

Mario Ciaramitaro

COMMUNICATION AND DESIGN FOR ALL / Comunicazione e Design for All

Avanti-Avanti Studio

VIDEO

Danto Productions

EXHIBITION SET UP / Allestimento mostra

Art %

BLINDWIKI WEB AND APP DEVELOPMENT / Sviluppo web e app BlindWiki

Matteo Sisti Sette e AKX Development

Visita el Camp Base

Mapa d'accés al camp base. El camp base queda al costat de Sant Pietro di castello

HORARI D’APERTURA: 13 maig - 26 novembre 2017. De 10.00 a 18.00

Tancat els dilluns (tret del 15 de maig, 14 d’agost, 4 de setembre, 30 d’octubre i 20 de novembre)

Descarregar textos de la mostra en anglès

Descarregar textos de la mostra en italià

El teu camp base accessible

Llistat de pictogrames amb la seva descripció

Entrada gratuïta

Àrea de descans

Accés Wi-Fi


Subtítols per persones amb discapacitat auditiva



Espai accessible en cadira de rodes


Recursos per a persones cegues o amb baixa visió:

Gossos pigall benvinguts

Caràcters grans i en alt contrast

Textos en Braille

Mapes i còmic tàctil

Audiodescripció

Camp Base projectat amb criteris de Disseny Universal per l'estudi de disseny gràfic català Avanti-Avanti Studio Design for All. S'obre en una pestanya nova

TOUR EN BARCA GRATUÏT

Tour gratuït en barca, guiat per persones cegues. Embarqueu-vos des del moll situat davant del Camp Base, a bord d’una sampierota, barca de rem tradicional veneciana.

En el recorregut es fa la volta al edifici del davant del camp base

El projecte Catalonia in Venice 2017_La Venezia che non si vede es duu a terme tant a l’interior com a l’exterior de l’espai expositiu, i permet navegar pels canals que envolten el Camp Base dels Cantieri Navali. Aquest és el centre neuràlgic d’un recorregut sensorial inclusiu. L’excursió surt del moll de davant de l’espai expositiu i està guiada per persones cegues, que et duen a explorar la ciutat amb una sampierota de rems, una embarcació tradicional de voga veneciana amb un remer. Una experiència sensorial que ens permet de conèixer la ciutat en la seva dimensió més real i desconeguda. El tour és gratuït, per a 4 passatgers cada vegada i dura uns vint minuts aproximadament. Per les característiques artístiques i conceptuals del projecte, l’artista Antoni Abad ha escollit l’Associació Venice On Board S'obre en una pestanya nova per fer les sortides en barca: una associació esportiva amb seu a Cannareggio, que treballa per promoure i difondre l’ús de les embarcacions tradicionals i l’aprenentatge de la voga com a patrimoni cultural venecià.

Durant els dies de la inauguració els tours en barca es duran a terme de manera continuada, mentre que en el curs dels sis mesos d’obertura les sortides es faran els divendres i dissabtes.

Durant el mes de setembre els tours es faran en divendres i dissabte (de les 15 a les 18 h). El mes d'octubre els tours seran els divendres i dissabtes de 11 a 15 h, i el mes de Novembre els tours seran els dies 24 i 25 de 11 a 15h. Més informació al mòbil +39 342 5005393 o a biennal@llull.cat

El calendari dels tours pot canviar per raons climàtiques o organitzatives.

Seminari

Els dies 15 i 16 de maig “Catalonia in Venice _ La Venezia che non si vede” presenta un seminari internacional amb el títol de “Cartographies of the Unseen”. Coordinat per Mario Ciaramitaro, investigador a la Università Iuav di Venezia, i Roc Parés, co-curador del projecte i investigador a la Universitat Pompeu Fabra, el seminari indaga sobre les pràctiques crítiques i poètiques que inclouen la geolocalització, la sensorialització i el compromís social com a mitjà per a la recerca de l’accessibilitat tant en els espais urbans com en les interfícies digitals.

Amb el suport de:

Lloc: Aula Tafuri, Palazzo Badoer. Università Iuav di Venezia S'obre en una pestanya nova

Publicació

Còmic tàctil amb dibuixos en relleu originals de Max (Francesc Capdevila, Premio Nacional d’Espanya de Còmic, 2007). Els dibuixos han estat creats en col·laboració amb els participants cecs, sota la direcció de Mery Cuesta, co-curadora de “Catalonia in Venice”.

Crèdits Publicació

  • Editor: Mery Cuesta
  • Textos: Mery Cuesta i Roc Parés
  • Còmic Tàctil: Max
  • Design for all i disseny gràfic: Avanti-Avanti Studio
  • Impremta: Vanguard Grafic S.A.
  • Coberta: Fotografia de Giulia Oblach d' Antoni Abad
  • Traduccions: Emilie Delcourt (Anglès) Tiziana Camerani (Italià)
  • ISBN: 978-84-697-2447-7

Premsa

Premsa italiana i Internacional:

Premsa catalana i espanyola: