La Fundació Ramon Llull ha lliurat aquest dilluns a Andorra els Premis Internacionals Ramon Llull, un reconeixement a persones o institucions de fora del domini lingüístic que han treballat ...
Els premis que atorga la Fundació Ramon Llull reconeixen la tasca de professionals de fora dels territoris de parla catalana que han contribuït a la promoció de la nostra llengua i ...
Va redactar la primera política lingüística nacional multilingüe d'un país anglòfon, que va tenir un gran impacte arreu del món
La Fundació Ramon Llull ha lliurat aquest 26 de novembre de 2021 a Andorra els Premis Internacionals Ramon Llull, destinats a reconèixer persones o institucions de fora del domini lingüístic ...
La Fundació Ramon Llull té com a finalitats intensificar l’estudi, la promoció i la defensa de la llengua catalana i fomentar la projecció exterior de la llengua i dels diferents àmbits culturals que s’hi expressen. També vetlla pel compliment de la legislació sobre la llengua, en col·laboració amb d’altres organismes i organitzacions públiques i privades, i ajuda a impulsar les actuacions de l’Institut Ramon Llull que coincideixin amb els objectius de la fundació.
El Patronat és l’òrgan màxim de govern, d’administració i de representació de la Fundació, sense perjudici de les delegacions en altres òrgans que pugui determinar, d’acord amb aquests estatuts i la legislació vigent.
La presidència del Patronat és exercida pel cap de Govern d’Andorra.
Tenen la condició de patrons nats els següents:
Tenen la condició de patrons designats els representants de la Xarxa de ciutats valencianes Ramon Llull i de l’Associació Xarxa de municipis i entitats de les Illes Balears pel Ramon LLull.
Les finalitats de la Fundació:
Intensificar l'estudi, la promoció i la defensa de la llengua catalana, des dels orígens fins avui, en totes les modalitats i mitjans d'expressió.
Fomentar la projecció exterior de la llengua catalana i dels àmbits culturals diversos que s'hi expressen.
Vetllar pel compliment de la legislació sobre la llengua catalana, en col·laboració amb les autoritats, els organismes i les organitzacions públiques o privades que comparteixin totalment o parcialment les finalitats de la Fundació.
Coadjuvar a l'impuls de les actuacions del Consorci de l'Institut Ramon Llull que siguin coincidents amb les finalitats de la Fundació.
Qualsevol activitat, relacionada amb les anteriors o necessària per al seu compliment efectiu.
Per dur a terme les seves finalitats, la Fundació també pot crear altres entitats i participar-hi legalment, encara que es tracti de societats mercantils, sempre que tinguin per objecte la consecució de fites anàlogues i compatibles amb la seva.
La Fundació desenvolupa les seves activitats al Principat dAndorra i a qualsevol altre lloc del món.
L’article 2.1 de la Constitució estableix que la llengua oficial de l’Estat és el català. I la Llei d’ordenació de l’ús de la llengua oficial, del 16 de desembre del 1999, desplegant el mandat constitucional, fixa el deure del Govern d’afavorir acords i convenis de col•laboració amb universitats i altres organismes estrangers a fi de garantir el desenvolupament global òptim de la llengua oficial, i també el deure de concloure acords, tractats, convenis o altres actuacions en marcs internacionals, per fomentar-hi la presència de la llengua oficial.
Una llei, però, és només un instrument que contribueix amb eficàcia als objectius del legislador si es produeix una comunió d’interessos i d’aportacions des de molts àmbits diferents. Els governs són decisius en l’aplicació d’una política determinada, però també ho són les institucions acadèmiques, les associacions, els intel•lectuals, els artistes i els dinamitzadors socials. Per això, en la noble tasca de promoció del patrimoni i la identitat dels pobles, cal arbitrar noves iniciatives i nous enfocaments que obrin més portes al món i a més interlocutors, i augurin noves expectatives.
La declaració conjunta signada pel Govern d’Andorra, el Govern de les Illes Balears i la Generalitat de Catalunya el dia 17 de desembre del 2007 al Santuari de Cura respon a aquest plantejament i a la determinació d’aprofundir en el desenvolupament del mandat legal.
Ajuntament de Atzeneta del Maestrat
Ajuntament de Benifairó de les Valls
Ajuntament de la Font de la Figuera
Ajuntament de Simat de la Valldigna
Ajuntament de Villanueva de Castellón