Inauguració d’«Arquitectures Empeltades», l’exposició que representarà Catalunya a la Biennal d’Arquitectura de Venècia
Aquest dijous s’inaugurarà l’exposició “Arquitectures Empeltades”, comissariada per Josep Torrents i Alegre, amb què l’Institut Ramon Llull presenta Catalunya a la 14ena Biennal d’Arquitectura de Venècia dins els Eventi Collaterali.
L’exposició es presentarà en una roda de premsa a les 10.30h a càrrec del conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila; el director Promoció dels Sectors Culturals de l'Institut de Cultura de Barcelona, LLucià Homs; el director de l’IRL, Àlex Susanna; i el comissari, Josep Torrents i Alegre.
Posteriorment, a les 18.30h, tindrà lloc la inauguració oficial.
La proposta catalana ha despertat força expectativa i és un dels 25 projectes que recomana la revista Wallpaper.
El punt de partida d’«Arquitectures Empeltades» és la reforma de la Casa Bofarull (1913-1933), una de les obres cabdals de Josep Maria Jujol (1879-1949). Aquesta arquitectura ens identificar una actitud que es pot resseguir en molts projectes construïts el darrer segle, i que es fonamenta en un intens diàleg amb les preexistències, físiques i no, que permeten desenvolupar un projecte que inclou i barreja els elements nous i els existents, tal com l’esqueix empelta l’arbre. “Aquesta complexitat és singular, ja que no es dóna habitualment a altres llocs d’Europa”. Per mostrar-ho, s’han seleccionat 16 edificis que il·lustren aquesta actitud:
Edificis seleccionats
- Reforma de la Casa Bofarull (1913-1933, Josep Maria Jujol, als Pallaresos)
- Apartaments a les golfes de la Pedrera (1953-1955, Francisco Juan Barba Corsini, a Barcelona)
- Restauració de l’església de l’Hospitalet (1981-1984, José Antonio Martínez Lapeña i Elías Torres Tur, a Eivissa)
- IES La Llauna (1984-86, Carme Pinós i Enric Miralles, a Badalona)
- Caldereria petita, rehabilitació d’habitatge entre mitgeres (2001-2002, Calderon - Folch - Sarsanedas Arquitectes, a Gelida)
- Museu de Can Framis (2007-2009, Jordi Badia BAAS Arquitectura, a Barcelona)
- Espai públic Teatre La Lira (2004-2011, RCR Arquitectes –Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta– i Joan Puigcorbé, a Ripoll)
- Apartament Juan (2011, Vora arquitectura –Pere Buil i Toni Riba–, a Barcelona)
- Auditori a l’església de Sant Francesc (2003-2011, David Closes, a Santpedor)
- Tres estacions de la Línia 9 del Metro: Amadeu Torner, Parc Logístic i Mercabarna (2008-2011, Garcés - De Seta - Bonet Arquitectes –Jordi Garcés, Daria e Seta i Anna Bonet– i Ingeniería Tec-4 –Ferran Casanovas, Antonio Santiago i Felipe Limongi–, a Barcelona)
- Espai transmissor del túmul/dolmen megalític (2007-2013, Toni Gironès, a Seró, Artesa de Segre)
- Clínica Arenys – can Zariquiey (2006-2013, Josep Miàs Arquitectes –Josep Miàs–, a Arenys de Munt)
- Centre cultural Casal Balaguer (1996 - en procés, Flores&Prats Arquitectes –Eva Prats i Ricardo Flores– i Duch-Pizá Arquitectos –M. José Duch i Francisco Pizá–, a Palma)
- Restauració paisatgística de l’abocador de la vall d’En Joan a Begues (2002 - en procés, Enric Batlle, Joan Roig i Teresa Galí, al Parc Natural del Garraf)
- Torre de 94 habitatges de protecció oficial (2012 - en procés, Josep Llinàs, a l’Hospitalet de Llobregat)
- Projecte de revitalització del districte d’Adhamiya (2012 - en procés, AV62 Arquitectos –Victòria Garriga i Toño Foraster– i Pedro García del Barrio - Pedro Azara, a Bagdad).
El fil conductor de la proposta és la descripció dels diversos projectes a través del PROCÉS arquitectònic i de la posterior PERCEPCIÓ de l’edifici resultant. Aquests projectes s’entenen a partir de si mateixos, de la seva singularitat, i no com a arquitectures que formen part d’un moviment.
En la fase de Percepció s’han seleccionat quatre edificis que permeten resseguir un segle d’arquitectura, la Casa Bofarull (1913-1933), l’IES La Llauna (1984-86), l’espai públic Teatre La Lira (2004-2011) i l’espai transmissor del túmul/dolmen (2007-2013), per visualitzar aquestes diferents percepcions a través de diverses vies: càmeres fixes, fotografies diàries i performances artístiques (ACCIONS) alteraran la quotidianitat d’aquests quatre espais. En paraules del comissari “hem volgut ensenyar el procés, i també com un cop acabats els edificis són contenidors de vida”.
Aquesta serà la segona vegada que l’IRL impulsa la presència de Catalunya a la Biennal d’Arquitectura, després d’haver-hi presentat amb un gran èxit de públic i crítica el projecte Vogadors, comissariat per Jordi Badia i Félix Arranz el 2012 i integrat per nou obres de joves arquitectes catalans i balears. Des de l’any 2009 té presència regular també a la Biennal d’Art.
x03z14
La proposta catalana és un dels 25 projectes que recomana la revista Wallpaper
Aprendre català al món
Qui és qui
Subvencions
- Desplaçaments d'artistes
- Presentació de pel·lícules i documentals
- Traducció de subtítols d'audiovisuals
- Promoció de la literatura
- Traducció d'obres literàries i de pensament
- Residències de traductors
- Desplaçaments d'escriptors i traductors
- Seminaris i activitats de reflexió
- Obres il·lustrades de literatura infantil i juvenil