Santiago de Chile
11/ 07/ 2005
Les activitats literàries de la mostra Lugares como Poemas. Creación Catalana en Chile s'inicien amb un homenatge a l'escriptor Roberto Bolaño
El programa literari es portarà a terme a la Biblioteca Nacional i al restaurant Off the Record
El programa literari de Lugares como Poemas. Creación Catalana en Chile presenta dues taules rodones a la Biblioteca Nacional i un recital poètic al restaurant Off the Record. Comença avui dilluns 11, amb un Homenatge a Roberto Bolaño, destacat escriptor xilè que va viure uns anys a Barcelona. L'enlluernadora obra literària, les passions estètiques i la ja mítica personalitat de Roberto Bolaño, que tanta petjada han deixat en l'obra dels nous creadors hispans, seran el centre d'aquest homenatge que crítics i escriptors xilens i catalans fan a una figura internacionalment reconeguda. L'homenatge català a Bolaño es produeix pocs dies després que l'escriptor hagi estat premiat amb el Premi Municipal de Literatura Santiago de Xile.

A les 19.00 hores (una de la matinada a Catalunya), es reuniran a la Biblioteca Nacional, els escriptors xilens Roberto Brodsky i Pablo Simonetti; l'acadèmica i crítica literària Patricia Espinosa (autora del recopilatori Territorios en fuga) i el català Ponç Puigdevall, amb la moderació de l'escriptora catalana Ana María Moix. En el marc de la trobada es presentarà el llibre Jornadas Homenaje a Roberto Bolaño, que reuneix les ponències i conclusions d'una trobada realitzada a la Universitat Pompeu Fabra, a Barcelona, l'octubre del 2004, que va comptar amb la participació de destacats especialistes, crítics i escriptors. El volum serà presentat per l'aleshores Agregat Cultural de Xile a Barcelona, Julio Jung, i l'escriptor català Antoni Traveria, director de l'ICCI, Institut Català de Cooperació Iberoamericana, un dels organitzadors de les jornades.

El dimecres 13 de juliol, a les 19.00 hores (una de la matinada a Catalunya), es realitzarà una taula rodona amb el títol Les paradoxes de l'exili: escriptors catalans a Xile (1939-1963), a càrrec del crític literari Julià Guillamon. A la trobada, s'abordarà la història de cinc escriptors catalans que van arribar a Santiago de Chile el gener de 1940 (Xavier Berguerel, Doménech Guansé, César-August Jordana, Joan Oliver i Francesc Trabal), cosa que permet plantejar algunes de les qüestions fonamentals de l'exili. La voluntat de participació a la vida cultural xilena i la necessitat de preservar les seves pròpies arrels, els va dur el 1946 a un gran dilema: quedar-se o tornar?.

Les activitats literàries finalitzen al restaurant Off the Record, el dijous 14 de juliol, a les 20.30 hores, amb Benvinguts, Concert / desconcert en la memòria, que reunirà Enric Majó i el guitarrista Eulogio Dávalos, entorn de la poesia de la generació dels 50, com Barral, Goytisolo o Gil de Biedma, entre d'altres. Aquest recital és un homenatge a la relació entre els poetes catalans i la nit barcelonina, una vivència de la nocturnitat que va ser especialment creativa durant els anys cinquanta i setanta. És un repàs transversal per les àrees de la creació, la intel·ligència, la frivolitat, el compromís i el cosmopolitisme.

Premi Municipal de Literatura

La novel·la pòstuma de l'escriptor xilè Roberto Bolaño 2666, mort fa dos anys a Barcelona, va ser guardonada aquesta setmana, per decisió unànime del jurat, amb el Premi Municipal de Literatura de Santiago. El 2004 l'obra guanyadora va ser El baile de la Victoria, d'Antonio Skármeta. Roberto Bolaño, considerat per la crítica espanyola com el millor escriptor xilè de les últimes dècades i autor a més de Detectives salvajes, Putas asesinas, Amuleto i Nocturno de Chile, entre d'altres obres, va morir el 15 de juliol del 2003.

 
Documents
Carta de Jorge Herralde

anterior   Torna