Massive Binaries, el projecte d’Andy Gracie resultant de la residència Randa Art|Science, es podrà veure a l’Ars Electronica Festival 2023 del 6 al 10 de setembre. L’obra d’aquest artista britànic instal·lat a Barcelona suposa una important contribució al diàleg entre l'art i la ciència, i es presentarà per primer cop en aquesta cita de referència internacional de l’art digital que, una vegada més, reunirà a artistes, científics, dissenyadors, emprenedors i activistes de tot el món a la ciutat austríaca de Linz. L’edició d’enguany gira a l’entorn de la pregunta “Who Owns the Truth?” ("A qui pertany veritat?") i Massive Binaries formarà part de l’exposició temàtica principal del festival.
Segons Andy Gracie, els artistes treballen des de les obsessions i, actualment, la seva és la fragilitat i la transitorietat de l'existència humana en comparació amb la inimaginable escala de l'univers: "Intento descriure això fent incursions a altres camps com la cosmologia o la biosemiòtica". La seva instal·lació s’inspira en la seva residència a l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) -un dels centres que formen la Comunitat BIST- de Barcelona, on ha estat investigant sobre les ones gravitacionals i els acceleradors de partícules.
Massive Binaries proposa dues narratives a partir de dos àmbits. El primer està format per un parell d'estrelles de neutrons que orbiten entre sí i, finalment, es fusionen i generen grans quantitats d'energia. Un fenomen que ara es pot estudiar a través de les ones gravitacionals, tal com investiguen a l'IFAE. El segon és el de la societat contemporània que, a diferència de les estrelles de neutrons, sembla cada cop més polaritzada: esquerra contra dreta, els qui creuen en la ciència contra els negacionistes...
El que connecta els dos àmbits és la intel·ligència artificial (IA) que, segons l'artista, depenent com s'apliqui, pot esdevenir una eina per millorar la informació o per destruir-la. Mentre que en l'estudi de les ones gravitacionals pot ser una eina per extreure dades valuoses, “en la societat contemporània pot fer que la veritat sigui encara més difícil d'entendre, ja que les ideologies oposades poden utilitzar la IA per enriquir les seves posicions i crear falses veritats”.
Massive Binaries es presenta com una instal·lació formada per una escultura mecànica que crea ombres de les esferes en òrbita. S'acompanya de dues pantalles de vídeo: una on s'expliquen les estrelles de neutrons amb textos desenvolupats a partir d'entrevistes a científics, i una altra on s’hi poden veure dos personatges generats com a intel·ligències artificials que s’enfronten dialècticament. Andy Gracie durà a terme una visita guiada per la instal·lació el dijous 7 de setembre, a les 15h.
Randa Art|Science Residency és la primera residència artística centrada en la intersecció entre art, ciència i tecnologia impulsada per l’Institut Ramon Llull i desenvolupada a Ars Electronica (Linz) i al Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), amb la col·laboració del Hub d’Art, Ciència i Tecnologia de Barcelona Hac Te i la NewArtFoundation.
En els últims anys, la presència catalana a l’Ars Electronica ha estat una constant, amb projectes rellevants com Ecosistemes col·laboratius per a un món sostenible, que va formar part de la programació del 2022. En les edicions celebrades durant la pandèmia, al 2020 i 2021, els AE Garden Barcelona es van convertir en una de les principals seus deslocalitzades del Festival.
Andy Gracie (Londres, 1967) és un artista que treballa amb diversos formats i disciplines com la instal·lació, la robòtica, el so, el vídeo i els mitjans electrònics. Utilitza la teoria i la pràctica científiques per qüestionar les nostres relacions amb l'exploració i l'experimentació alhora que posa de manifest la relació entre l'art i la ciència. El seu treball implica compromís amb la investigació espacial, la cosmologia i el temps, i inclou un examen continu de la semiòtica, la teoria de la simulació i/o els escenaris postapocalíptics.