Institut Ramon LLull

La representació de les emocions en la cultura catalana, analitzada en una estada a Faberllull Olot

Pensament.  21/05/2024

Hi participen una desena de professors universitaris, investigadors i traductors d’estudis catalans del Regne Unit, Irlanda, Itàlia, Polònia, Estats Units, País València i Catalunya.




Fibres sensibles: pensar els afectes en la cultura catalana contemporània és el títol d’aquesta estada, que del 20 al 24 de maig reuneix a Faberllull Olot a una desena de professors universitaris, investigadors i traductors vinguts de diferents països i vinculats amb estudis de català en universitats de l’exterior.

Els estudis afectius són una de les perspectives crítiques i teòriques més en auge en el camp de les humanitats i les ciències socials. Sorgeixen com a reacció al menyspreu que els sentiments i els aspectes corporals han tingut en el pensament occidental des de la Il·lustració, que considera superiors la raó i l’intel·lecte.

Segons exposa Toni Maestre, professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant i comissari de l’estada, "No hi ha una única manera d’interpretar els afectes, sinó múltiples fils, línies, dialectes i corrents als quals tot el treball crític dels estudis de gènere i sexualitat ha donat un impuls extraordinari, molt més enllà del sistema d’estudis tradicionals”.

Programa

En l’àmbit del teatre es farà una sessió sobre L’impacte emocional del desastre ambiental, la crisi econòmica i l’imperialisme cultural i lingüístic en el teatre català contemporani, i també es tractaran els afectes en el teatre del dramaturg Josep M. Miró.

Pel què fa a poesia, s’abordaran Els afectes posthumans: subjectivitat humana i animal en la poesia de Miquel de Palol i Orgull patriòtic i identitat nacional en la poesia catalana i española.

En arts visuals es tractaran tres temes: Solidaritat i resistència en el documentalisme català, Afectes, cinema d’autores i subjectivitat femenina i Afectes i materialitat en les arts visuals: l’obra de Teresa Lanceta.

Finalment, en matèria de literatura les sessions aniran sobre La representació dels afectes en la novel·la realista (Narcís Oller), Estudis afectius, ruralitat i sexualitat queer en l’obra de Caterina Albert i Subjectivitat migrant i afectes en la literatura actual: Najat El Hachmi.

L’estada acabarà amb un debat públic, obert a tothom, sobre els afectes i les emocions en el teatre de Josep Maria Miró. L’acte tindrà lloc el dijous 23 de maig, a les 19 h, a La Carbonera del Teatre Principal d’Olot. Hi participaran el propi dramaturg català, Richard Huddleson i Toni Maestre. L’entrada és gratuïta.

Els participants en aquesta estada, que és la primera que es fa relacionada amb els estudis de català a l’exterior, són: Eva Bru-Domínguez (University College Dublin, Irlanda), Bryan Cameron (University of Cambridge, Regne Unit), Katiuscia Darici (Università degli Studi di Torino, Itàlia), Carles Ferrando-Valero (Bowling Green State University, Estats Units), Aleksandra Goclawska (investigadora independent, Varsòvia, Polònia), Richard Huddleson (Maynooth University, Irlanda), Toni Maestre Brotons (Universitat d’Alacant), Elisenda Marcer (University of Birmingham, Regne Unit) Sarah Thomas (Brown University, Estats Units) i Nicholas Wolters (Wake Forest University, Estats Units).

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"