Institut Ramon LLull

Obert el procés de selecció per a la participació de la cultura catalana a la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2025

Arquit. i disseny.  04/06/2024

L’Institut Ramon Llull convoca el procés de selecció del projecte de comissariat per a la participació de la cultura catalana a la 19a edició de la Biennal de Venècia d’Arquitectura 2025, dins el programa Eventi Collaterali. La data límit per presentar propostes és el dijous 20 de juny, a les 14h.




L’Institut Ramon Llull ha obert el procés de selecció del projecte de comissariat per a la participació de Catalunya i Balears a la 19a edició de la Biennal de Venècia d’Arquitectura 2025, que tindrà lloc del 10 de maig al 23 de novembre, dins el programa Eventi Collaterali. Una edició dirigida per l’arquitecte, enginyer, activista i professor del Massachusetts Institute of Technology, Carlo Ratti (Torí, 1971), que ha escollit com a temàtica Intelligens. Natural. Artificial. Collective Segons ha exposat Ratti: “El títol Intelligens està relacionat amb el terme modern "intel·ligència", però també evoca un conjunt més ampli de significats associats. De fet, la síl·laba final, "gens" fa referència en llatí a "gent". Apareix així una nova arrel que suggereix un futur d'intel·ligència que sigui inclusiu, múltiple i imaginatiu més enllà de l'enfocament limitant actual de la IA.”

El procés de selecció es divideix en dues parts. La primera volta està oberta a tothom qui estigui interessat en presentar una proposta que compleixi els requisits descrits a les bases. Aquesta primera fase es tancarà el dijous 20 de juny, a les 14h. A partir d’aquí, un comitè d’experts escollirà un màxim de cinc propostes finalistes i els convidarà a participar a la 2ª volta, que consistirà en lliurar el desenvolupament de la proposta inicial abans del dilluns 15 de juliol a les 14h, i l’exposició presencial del projecte davant l’esmentat comitè el 23 de juliol, a la seu de l’Institut Ramon Llull.

A més d’estar en sintonia amb els lema escollit per Carlo Ratti, les propostes presentades també hauran de vincular-se a la temàtica del Congrés Mundial d'Arquitectura de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) que es farà a Barcelona el 2026, coincidint amb l’any en què la ciutat serà la Capital Mundial de l'Arquitectura. La temàtica del Congrés és Becoming, Architectures for a Planet in Transition.

El comitè d’experts d’aquest procés selectiu està format pels següents professionals:

Presidència

Pau Bajet i Tomeu Ramis, membres de l’equip comissarial de la proposta Becoming , Architectures for a Planet in Transition del Congrés Mundial d’Arquitectura de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) 2026, amb un únic vot.

Vocals

Maria Buhigas, arquitecta en cap de l’Ajuntament de Barcelona

Judit Carrera, directora del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

Guim Costa, degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC)

Marina Otero Verzier, arquitecta, comissària i investigadora. Comissària del pavelló d’Holanda a la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2018 i co-comissària de la 13ª Biennal de Shangai 2021.

Eva Serrats, arquitecta i co-comissària de l’exposició de la cultura catalana a la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2023 (Seguint el peix).

Podeu consultar les bases del procés de selecció aquí

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"