Institut Ramon LLull

El Museum of the Moving Image de Nova York programa un cicle de cinema sobre el llegat de Francesc Tosquelles

Arts.  13/06/2024

En el marc d’una exposició a American Folk Art Museum sobre el revolucionari psiquiatre català, el MoMI presenta un cicle cinematogràfic sobre salut mental, que inclou l’estrena a Nova York de la pel·lícula Història potencial de Francesc Tosquelles de Mireia Sallarès.




L'American Folk Art Museum exposa fins el 18 d’agost, Francesc Tosquelles: Avant-Garde Psychiatry and the Birth of Art Brut, un recorregut pel llegat de reconegut psiquiatra català i les pràctiques d’avantguarda que va portar a terme en el camp terapèutic, polític i cultural. Amb el suport de l’Institut Ramon Llull, la mostra s’acompanya d’una programació pública al voltant de la figura de Tosquelles, qui veia en el teatre, el cinema, l’art i l’escriptura, unes eines terapèutiques fonamentals. Aquesta programació inclou un cicle de cinema, que es farà del 21 al 23 de juny al Museum of the Moving Image (MoMI) de Nova York, sobre salut mental, on s’estrenarà la pel·lícula Història potencial de Francesc Tosquelles de Mireia Sallarès. La cineasta i artista barcelonina participarà en un debat posterior a la projecció amb la co-comissària de l’exposició Joana Masó i el sociòleg Eric Fassin.

El cicle començarà amb una docuficció d'Abdenour Zahzah sobre Frantz Fanon i un curtmetratge de François Pain sobre Félix Guattari; Fanon i Guattari eren tots dos psiquiatres i activistes polítics formats i influenciats per Tosquelles. També es podran veure curtmetratges de Danièle Huillet i Jean-Marie Straub sobre l’escolarització dels “inadaptats”, un documental de Renaud Victor sobre l’educador i escriptor francès Fernand Deligny, considerat una de les principals autoritats en educació especial, i una selecció de curtmetratges sobre el paper de l'art per contrarestar l'aïllament dins i fora dels hospitals psiquiàtrics.

El programa “Radical Institutions and Experimental Psychiatry: The Legacy of Francesc Tosquelles” ha estat comissariat per Mathilde Walker-Billaud (American Folk Art Museum) i Sonia Epstein (MoMI). Podeu consultar la programació aquí.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"