Institut Ramon LLull

L’Institut Ramon Llull impulsarà la recerca i l’especialització en estudis catalans a les universitats de l’exterior

Llengua.  15/07/2024

Aquesta aposta respon al prestigi de les universitats en què s'imparteix docència d'estudis catalans: el català i la seva cultura s'ensenyen a 10 de les 25 universitats més importants del món.




L’Institut Ramon Llull garanteix la presència continuada de la llengua i la cultura catalanes al món. La XarxaLlull, la xarxa universitària d'estudis catalans a l'exterior, és una eina fonamental a l’hora de donar estabilitat a aquesta missió, vertebrant i impulsant cursos, càtedres i activitats acadèmiques i culturals a 135 universitats d’arreu del món. Els actors principals d’aquesta xarxa, que són els professors i professores de català, es reuniran del 16 al 19 de juliol a la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana, on es duran a terme les 38es Jornades Internacionals per a Professorat de Català: un punt de trobada, debat i reflexió per compartir projectes i experiències didàctiques, amb la finalitat de contribuir a la millora de la qualitat i la innovació de la docència, i consolidar la presència del català a l'exterior. En aquesta ocasió hi participaran 82 docents procedents de 24 països.

L’assolida consolidació de la XarxaLlull permet fer un pas endavant i apostar per la recerca internacional i l’especialització en estudis catalans. En aquest sentit, l’Àrea de Llengua i Universitats de l’IRL està treballant en quatre línies d’acció: obrir nous punts de docència en universitats de prestigi com la University College de Dublín (Irlanda), la Sorbonne Nouvelle de París (França) i la Brown University de Providence (Estats Units) i promoure especialitzacions com el mínor en estudis catalans que Columbia University ha aprovat per al proper curs acadèmic; impulsar la creació de noves càtedres de professorat visitant, com és el cas recent de la University of California-Berkeley (Estats Units); preparar una nova convocatòria de beques doctorals pensada per als estudiants internacionals que s’interessen per la llengua i la cultura catalanes; i diversificar la tipologia d’ajuts a estudiants i professorat. Totes aquestes accions tenen com a objectiu enfortir la presència dels estudis catalans a les universitats del món i assegurar el futur d'aquests estudis mitjançant la formació de nous especialistes.

L'impuls a la recerca en estudis catalans vol donar resposta, també, al reconegut prestigi de les universitats on actualment s'imparteixen estudis de llengua i cultura catalanes, segons els rànquings internacionals més rellevants. El català s'ensenya en 10 de les 25 universitats més importants del món segons el World University Rankings 2024 del Times Higher Education (entre elles University of Oxford, University of Cambridge, University of California Berkeley, University of Chicago i University of California Los Angeles) i en 40 universitats de les 150 primeres. D'altra banda, els estudis catalans són presents a 34 de les 150 universitats més importants segons l'Academic Ranking of World Universities 2023 (ARWU, conegut com a rànquing de Shanghai).

En termes d’especialització acadèmica, en aquests moments, la XarxaLlull disposa de tres graus en estudis catalans a universitats de Brno (Txèquia), Bucarest (Romania) i Tolosa (França), i compta amb 8 acords amb universitats internacionals per a l'organització de càtedres de professors visitants, que han de créixer en el futur. Són:

  • Càtedra d’Estudis Catalans Joan Coromines (University of Chicago)
  • Càtedra Josep Pla d’Estudis Catalans (Stanford University)
  • Càtedra Rodoreda (The Graduate Center, City University of New York)
  • Càtedra de Cultura Catalana (Universidad de La Habana)
  • Càtedra Marià Villangómez (Universität Leipzig)
  • Càtedra Bonastruc de Porta - Nahmànides d'Estudis Catalans (The Hebrew University of Jerusalem) en pausa
  • Càtedra d’Estudis Catalans – New York University
  • Càtedra d’Estudis Catalans – University Of California at Berkeley

L’accent en les activitats culturals

La XarxaLlull és un escenari clau per a la projecció exterior de la cultura catalana. En aquest sentit, l’IRL promou i dona suport a l’organització d’un important nombre d’activitats acadèmiques i culturals a les universitats de l'exterior (jornades, conferències, seminaris, concerts, projeccions de pel·lícules, cinefòrums, etc.). En l’últim any, aquestes activitats han comptat amb figures destacades del panorama cultural català com és el cas d’un acte literari amb l’escriptora Marta Pessarrodona a la City University of New York (CUNY), una conferència magistral de la filòsofa Marina Garcés al Fitzwilliam College de la Universitat de Cambridge, i un recital de poemes en línia a càrrec dels poetes Perejaume i Maria Callís per celebrar el Sant Jordi. Altres protagonistes destacats han estat Eva Baltasar, Judit Neddermann, Enric Casasses, Joan Fontcuberta, Pol Guasch, Figa Flawas i The Tyets.

La XarxaLlull en xifres

  • 135 universitats de 30 països ofereixen docència d’estudis catalans, de les quals 92 reben suport econòmic de l’Institut Ramon Llull.
  • Al curs 2023-2024 s’han sumat a la Xarxa 5 noves universitats: Universitat Complutense de Madrid, Universitat Alcalá de Henares, Universitat del País Basc, Universitat de Nàpols Federico II i Universitat de Lille.
  • El nombre d’estudiants matriculats en alguna assignatura de català ha estat de 4.027 en 30 països d’Europa, Amèrica i Àsia.
  • Hi ha quatre Centres d’Estudis Catalans amb programació anual que compten amb el suport de l’IRL, vinculats a les següents universitats: Universitat de la Sorbona de París, Queen Mary Universitat de Londres, Universitat Adam Mickiewicz de Poznan i Universitat per a estrangers de Siena.
  • Des del 2002, s’han organitzat 40 convocatòries de selecció de professorat amb un total de 436 places convocades.
  • Des de l’any 2003 fins a l’actualitat, més de 1.600 estudiants han participat a les estades formació lingüística i cultural que s’han fet a València, Mallorca, Andorra i Catalunya.
  • Des de l’any 2003, s'han organitzat 39 convocatòries de proves per a certificació de coneixements de català en 140 localitats de 40 països d’arreu del món, amb un total de 19.689 persones presentades i un 79% d'aptes.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"