Institut Ramon LLull

85 companyies d’arts escèniques portaran la creació catalana a 23 països durant el 2024, gràcies a una nova línia d’internacionalització de l’IRL

Escèniques.  24/07/2024

La nova línia de suport a la programació internacional de les arts escèniques posiciona artistes i companyies catalanes i balears en els principals escenaris del món, fent possibles 235 actuacions.




La presència de les companyies d’arts escèniques catalanes i balears a festivals i teatres internacionals de referència es reforça amb una nova línia de subvenció de l’Institut Ramon Llull. La convocatòria s’adreça a responsables de festivals i equipaments o circuits d’exhibició ubicats fora de l'Estat espanyol que tinguin interès en programar propostes artístiques catalanes. Aquesta nova eina suposa un gran salt qualitatiu i quantitatiu en el desenvolupament d’una de les missions principals de l’IRL: impulsar la projecció internacional de la creació artística catalana.

La primera edició d’aquesta línia, dotada amb 800.000€, fa possible que 85 companyies catalanes tinguin presència en escenaris de 23 països d’Europa, Àsia i Amèrica del Sud, i realitzin 235 actuacions durant el 2024. A banda de les xifres, destaca la qualitat dels equipaments i festivals que han acollit o acolliran aquestes actuacions, com és el cas del Festival d’Avignon (França), Romaeuropa Festival (Itàlia), Seoul International Dance Festival (Corea del Sud), Singapore International Festival of Arts (Singapur), UP Festival (Bèlgica), Inteatro Festival (Itàlia) o Bildstörung d’Alemanya.

El resultat de la convocatòria reflecteix el gran interès que hi ha pel teatre de carrer que es fa a Catalunya, amb una força creativa i una estètica pròpies que avalen festivals i equipaments consolidats d’arreu del món. És el cas de Cratère Surfaces, Chalon dans la Rue i Festival de Rue de Ramonville de França, Tollwood Summerfestival i Bildstörung d’Alemanya, Helsingør Festival de Dinamarca, Sänafest de Noruega, Artisti in Piazza i Mostra de Artes de Rua de Sines de Portugal, Freedom Arts festival del Regne Unit, Spoffin Festival dels Països Baixos, Sziget Festival d’Hongria, Festival de Artes Cielos del Infinito de Xile, Spot Festival de Lituània, Singapore International Festival of Arts de Singapur, Festival Internacional de la Cultura de Boyacá i Festival Internacional de Teatro del Caribe de Colòmbia i Sibiu International Theater Festival de Romania.

Pel que fa a dramatúrgia, el Festival d’Avignon, centre neuràlgic de les arts escèniques internacionals, ha programat per primera vegada una obra de teatre íntegrament en català: Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard) de l’autor uruguaià Gabriel Calderón, amb traducció de Joan Sellent i interpretació de Joan Carreras. Es tracta d’una producció del festival Temporada Alta i del Grec Festival de Barcelona, i es representa a Avinyó del 12 al 21 de juliol. El programa oficial inclou també a la companyia francocatalana Baró d’evel, que presenta Qui som, un espectacle de circ, dansa i poesia.

La dramatúrgia catalana també és protagonista, aquest estiu, a Colòmbia. El V Encuentro Iberoamericano de Dramaturgia Punto Cadeneta Punto, que del 2 al 16 d’agost té lloc a diferents ciutats del país com Bogotá i Medellín, compta amb la llengua catalana com a convidada d’honor. D’aquesta manera, es visibilitzarà la riquesa i la diversitat teatral de Catalunya a través d’una selecció de dramaturgs que duran a terme tallers, lectures dramatitzades i taules rodones. Es tracta de Guillem Clua, Joan Yago, Clàudia Cedó i Albert Tola.

La dansa de creació catalana continua mostrant la seva gran capacitat d’internacionalització, seguida del circ. En aquest sentit, es poden veure espectacles de dansa a Festival Sólodos Endanza (Costa Rica), Scène National du Sud d’Aquitaine (França) i Seoul International Dance Festival (Corea del Sud), entre d’altres. Pel què fa al circ, diferents companyies catalanes estan programades a UP Festival (Bèlgica), Festival Circolo (Països Baixos), Tendenza Clown Festival (Itàlia), Festival Internacional Vaudeville Rendez-Vous (Portugal) i Mirabilia International Circus & Performing Arts Festival (Itàlia).

Les escenes híbrides estan presents a importants escenaris italians com el Short Theatre, Inteatro Festival o la Triennale de Milano, i també al Festival Theater der Dinge d’Alemanya.

Finalment, el teatre català per a tots els públics és un referent internacional que viatjarà per les programacions de festivals com Pinokio Teatre (Polònia); FAER-Festival de Artes Escénicas de Rosario (Argentina), Chuncheon Puppet Festival (Corea) i Bangkok International Children’s Theatre Festival (Tailàndia).


Les companyies que viatjaran als escenaris esmentats són: Adrian Schvarzstein & Jurate Sirvyte Rukstele, Agrupacion Señor Serrano, Akira Yoshida & Lali Ayguadé, Alta Gama, Andrea Paz, Animal Religion, Antigua i Barbuda, Automatàrium, Baró d'evel, Borja Ytuquepintas, Brava Performing Arts, Brodas Bros, Cabosanroque, Campi Qui Pugui, Carlo Mô, Centre de Titelles de Lleida, Cia. Jimena Cavaletti, Cia. D'es Tro, Cia. Jordi Beltran, Cia. Palimsesta, Cia. Pau Palaus, Cia. Rauxa, Circ Panic, Col·lectiu La Diògenes, Compañia de Circo "eia", Cossoc, David Berga, Diego Garrido Abril, Djade, El Conde de Torrefiel, Eléctrico 28, Elelei Company, elPetit & Imaginart, Escarlata Circus, Eugenio Navarro-La Puntual, Ferran Orobitg, Gabriel Calderón, GN|MC, Guillem Albà, Imaginart, Iron Skulls Co., Jam, Javier Guerrero, Joan Català, Jorge Panareda, Kamchàtka, Katakrak, Kolektiv Lapso Cirk, La Baldufa, La Casa Oscura, La Loggia, La Mecánica, La Petita Malumaluga, La Veronal, Leandre Clown, Little Night, Llum de Fideu i Cia., Lorena Nogal, Los Galindos, Los Informalls, Manel Rosés Moretó (Soon Circus), Manolo Alcántara, Moon Ribas & Quim Giron, Moveo, nyamnyam, Pau Arán Gimeno, Planeta Trampolí, Pol Jiménez&Joaquin Collado, Raquel Gualtero, Roser López, Sarruga Productions, Sergi Estebanell, Sienta la cabeza, Silere Arts, Societat doctor Alonso, Sound de Secà, Sovint Cultura i Desarrollo, Street Fools, Teatre Engruna, Tombs Creatius, Trukitrek, Viu el Teatre!, Wonderground Company, Xesca Salvà, Xirriquiteula Teatre.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"