La Direcció General del Patrimoni Cultural i l’Institut Ramon Llull impulsen la primera residència creativa internacional en espais patrimonials, amb la voluntat de promoure l’intercanvi de professionals i creadors de l’àmbit de les humanitats, les ciències i l’art, del territori i internacionals, en espais patrimonials de Catalunya. La primera experiència del projecte tindrà lloc del 16 al 21 d’octubre al Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) a Empúries, i reunirà a la poeta britànica Alice Oswald amb la cantant, compositora i intèrpret mallorquina Joana Gomila, la poeta catalana Maria Callís i la comissària d’art independent Alexandra Laudo.
El MAC a Empúries acull l’únic jaciment de la península Ibèrica on conviuen restes de la cultura grega amb restes romanes. La col·laboració amb el Festival Clàssics brinda l’oportunitat de potenciar la vigència dels clàssics en l’àmbit de la creació contemporània en un escenari excepcional amb una perspectiva internacional.
Joana Gomila, Maria Callís i Alexandra Laudo realitzaran un procés creatiu conjunt vinculat a la cultura clàssica, prenent el poemari “Memorial” d’Alice Oswald com a referent. “Memorial” ens trasllada a l’atmosfera de la “Ilíada”, amb les al·legories que relacionen els seus personatges i la natura. La traducció al català a càrrec de Jaume Coll va guanyar el 16è premi Jordi Domènech de traducció de poesia.
En aquesta primera residència, aquest temps de qualitat i coneixement compartit permetrà a les creadores que treballen l’obra d’Oswald tenir un contacte directe amb l’escriptora. La trobada permetrà matisar i enriquir l’adaptació que estan treballant en el seu procés creatiu, així com revisitar la vigència dels clàssics, des de perspectives i disciplines diferents, i promourà el diàleg entorn de les adaptacions. També donarà a conèixer el Museu d’Arqueologia de Catalunya a Empúries des d’una perspectiva artística.
El resultat d’aquesta estada creativa es podrà veure el proper 23 de novembre, en el marc del Festival Clàssics, en una actuació a La Capella que duu per títol Com les fulles... Alexandra Laudo ens proposarà una relectura performativa del poema “Memorial”. Mitjançant un relat constel·latiu i fragmentari, compartirà reflexions sorgides de la lectura del poemari. La seva autora el descriu com una traducció de la “Ilíada” que presenta el poema grec com un cementiri oral. Laudo s’interessa per aquesta idea i, fent ús de referències teòriques i visuals de procedència diversa, reflexiona sobre certes formes culturals d’apropar-nos al que és mort.
A continuació, la música i veu de la cantant Joana Gomila i la declamació de Maria Callís, protagonitzaran un concert-recital que ens acosta al món de la “Ilíada” i de la poeta anglesa. Carregat de metàfores que ens confronten amb el cos i l’humà com un element més de la natura, el concert ens transportarà al món homèric i dels guerrers, declamat amb veu de dones.
Alice Oswald és una poeta britànica i una de les veus més destacades de la poesia contemporània anglesa. La seva obra “Dart” va guanyar el premi T.S, Elliot el 2002 i, amb “Falling Awake”, el Premi Griffin de poesia de 2017, entre altres guardons i reconeixements. Al 2019 va aconseguir la càtedra de Professor de Poesia d’Oxford, essent la primera dona a obtenir-la. “Memorial” va ser distingida amb el Warwick Prize for Writing i el Corneliu M. Popescu Prize for European Poetry.
Joana Gomila és una cantant, compositora i intèrpret mallorquina. És considerada impulsora del nou folk balear. Conjuga la tradició balear de tonades de segar i d’espigolar amb lletres actuals. Forma part de la companyia Hotel iocandi, amb qui han creat l'espectacle de circ i música Esquerdes (premi Zirkòlica a millor espectacle de circ de Catalunya 2015).
Maria Callís és una poeta catalana, i una de les veus més destacades de la poesia catalana contemporània. Llicenciada en filologia catalana i doctorada en lingüística, ha publicat tres llibres de versos: Jonàs (Premi Amadeu Oller 2004), La matinada clara (2009) i La ciutat cansada (Premi Carles Riba 2016). És coordinadora de la col·lecció «Univers» de Verdaguer Edicions i codirectora del festival Barcelona Poesia.
Alexandra Laudo és comissària d’art independent. En els darrers anys, ha explorat la possibilitat d’introduir l’oralitat, la performativitat i la narració en la pròpia pràctica curatorial, a través de projectes de comissariat híbrids, com ara conferències performatives o propostes curatorials situades entre l’assaig literari, la crítica i el comissariat.
El programa de residències de l’Institut Ramon Llull té l’objectiu de desenvolupar i potenciar una política de residències que permeti connectar la creació i la recerca dels territoris de parla catalana amb el talent de tot el món i impulsar l’intercanvi i el diàleg cultural a escala global.