Institut Ramon LLull

Benedetta Cassini, guanyadora de la convocatòria SAC International Curatorial Residency Program, inaugura a Roma l’exposició col·lectiva 'La forma sòlida del paisatge'

08/10/2024

Del 17 d'octubre al 9 de novembre del 2024, Sant Andreu Contemporani, l'Institut Ramon Llull i AlbumArte, centre de recerca artística independent a Roma, presenten a la capital italiana La forma sòlida del paisatge. Es tracta d’una exposició col·lectiva comissariada per Benedetta Cassini, com a guanyadora de la convocatòria SAC International Curatorial Residency Program, programa de residències de Sant Andreu Contemporani dirigit a comissaris i comissàries internacionals, coorganitzat amb l'Institut Ramon Llull, en col·laboració amb Fabra i Coats – Fàbrica de Creació de Barcelona.




En el marc de la residència, Benedetta Casini va seleccionar quatre projectes de Judit Bou, Marta R Chust i Roc Domingo Puig, Albert Gironès i Laura Palau per presentar al seu país de residència, Itàlia.

El que uneix la recerca dels artistes seleccionats és l'atenció al paisatge rural, investigat en la seva dimensió més concreta. El que els uneix és, més encara, un tret biogràfic precís, que els vincula per naixement o per origen a llocs "menors", zones agrícoles del territori català que la pandèmia de COVID-19 ha tornat a posar en el centre del debat. Els artistes es comprometen a donar-los un nou significat a través d'accions pròximes i limitades, desconstruint el caràcter genèric de la perspectiva urbana que relega el camp alternativament a un lloc de falta de desenvolupament o de mer retir. En fer-ho, s'activen relacions i comparacions intergeneracionals en les quals emergeix la urgència d'entendre la ruralitat abans de res com una posició política.

A la visió del paisatge rural entès com un locus amoenus, els artistes de l'exposició contraposen un enfocament de recerca, una proximitat quirúrgica destinada a reparar la profunda ferida entre l'home i la naturalesa. No una imatge pintoresca construïda artificialment per al consum de la ciutat, sinó un territori viu marcat per transformacions i tensions substancials. En el context d'una contemporaneïtat travessada per un sentiment ecològic genèric, les obres exposades investiguen un paisatge sòlid i tangible. La contemplació és substituïda per l'acció i el discurs per la tècnica. Per redescobrir la naturalesa és necessari no sols observar-la, sinó tocar-la amb les mans, actuar en ella.

Benedetta Casini (Bolonya, 1991) guanyadora de SAC International Curatorial Residency Program 2025, és curadora i investigadora independent. Des de 2017 forma part del consell curatorial de BIENALSUR - Biennal Internacional d'Art Contemporani del Sud, amb seu a Buenos Aires. Al novembre de 2023, al costat de l'artista Matias Ercole, va fundar a Roma l'espai independent OROProject, dedicat a la promoció de projectes artístics que connecten Europa i Amèrica Llatina. En 2024 guanya la primera edició del concurs WONDERFUL! Art Research Program 2024, impulsat pel Museu Novecento de Florència, així com el Programa Internacional de Residències Curatorials de SAC-Sant Andreu Contemporani (Barcelona). En 2022 va rebre la beca de recerca Lucio Fontana, període argentí; impulsada per la Fundació Lucio Fontana (Milà) i la Fundació Giorgio Cini (Venècia). Ha col·laborat amb institucions com el MADRE-Museo d'arte contemporanea Donnaregina de Nàpols, el CCK-Centro Cultural Kirchner de Buenos Aires, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Museu Nacional d'Arts del Segle XXI a Roma (MAXXI) i la Real Academia Española a Roma. Ha treballat amb artistes com Jordi Colomer, Elena Mazzi, Daniela Comani, Antoni Muntadas, Joan Fontcuberta, Marta Minujín, Teresa Margolles. Entre les seves publicacions destaca Out of place. The Territory of Art as a Space of Exception.

Judit Bou Comas (Vic, Barcelona, 1996) es va formar en fotografia a Idep Barcelona. A través de la seva pràctica artística explora la capacitat del mitjà fotogràfic per restaurar la temporalitat dels processos de transformació. En els últims anys ha exposat al Centre d'Art Contemporani de Vic, a la sala Moncunill de Terrassa, al Festival GetxoPhoto 2022, a la Biennal d'Art Diputació de Tarragona i a la Biennale de la Jeune Creation Européenne de Montrouge, Hjorring, Césis, Cluj, Com, Figueres i Amarante. En 2020 va rebre el Premi Art Jove de Catalunya. En 2023 va ser nominada a Pla(t)form, Fotomuseum Winterthur, i va rebre la Beca d'Arts Visuals de la Fundació Güell.

Marta R Chust (Barcelona, 1995) i Roc Domingo Puig (Lleida, 1992) són una parella d'artistes catalans que treballen en el camp de les ciències socials i les pràctiques contextuals. El seu interès es dirigeix a les tensions geopolítiques, al contrast entre paisatge i territori i al qüestionament de les narratives oficials. La seva obra ha estat exposada a centres d'art com Bòlit (Girona), Sala d'Art Jove (Barcelona), M|A|C (Mataró), Las Cigarreras (Alacant), Sala Amadís (Madrid), Rad'*Art (Sant Romà, Itàlia) i ICPNA (Lima i Iquitos, el Perú). Beneficiaris de la beca de recerca i innovació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, també van ser guanyadors de les ajudes a la creació de l’INJUVE. Van participar en residències artístiques a la zona dels Pirineus (Centre d'Art i Natura de Farrera), al Delta de l'Ebre (Centre d'Art de les Terres de l'Ebre Lo Pati), a Medellín (Casa Tres Patios), a Iquitos i Lima (Correlación Contemporánea).

Albert Gironès (Valls, 1995) és artista i investigador. Amb la seva recerca indaga en els mecanismes que donen origen als imaginaris populars, centrant-se, en particular, en mites i esdeveniments anòmals arrelats a territoris específics. Entre altres, la seva obra ha estat exposada a espais com el Centre d'Art Santa Mònica i Homesession de Barcelona, CCCC de València, Rad'*Art de Sant Romà, Galeria BASE de Valparaíso i MADC de San José. Ha participat en programes de residències artístiques a Sant Andreu Contemporani (Barcelona), Kunststiftung BW Stuttgart, Tsonami Art Sonor Valparaíso i Plattform Kyrkslätt Hèlsinki.

Laura Palau (Benlloc, 1993) es va formar en Belles Arts a la Universitat Politècnica de València (Espanya). Es defineix com una agricultora urbana o una cosmopolita rural, dividida entre comunitats rurals i ciutats contemporànies. La intersecció entre aquests dos territoris constitueix el terreny fèrtil del qual es nodreix la seva recerca artística, que es materialitza en fotografies, vídeos, instal·lacions, intervencions urbanes i performances. La seva pràctica és de caràcter col·laboratiu i participatiu. El seu treball ha estat exposat internacionalment a PhotoEspaña (ES), Dupho (NL), Hèlsinki Photomedia Conference (FI), IVAM (ES), CCCC (ES), Torino PhotoFestival (IT), EAC (ES), PALMA Festival (FR), entre altres.

La forma sòlida del paisatge
Judit Bou, Marta R Chust i Roc Domingo Puig, Albert Gironès, Laura Palau

Comissariat per Benedetta Casini
Inauguració:
17 d'octubre del 2024, a les 18.30 h.
Obert al públic del 17 d'octubre al 9 de novembre del 2024.
Horaris: dimecres, dijous, divendres, de 15.00 a 19.00 h.
AlbumArte
Via Flaminia, 122, 00196 Roma
Organitzat per: Sant Andreu Contemporani - Barcelona, Institut Ramon Llull, AlbumArte – Roma
Amb la col·laboració de: Real Academia de España en Roma

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"