L'edició d’enguany del Festival Eñe té com a temàtica central la democràcia i presenta un programa amb més de 90 activitats que compten amb la participació de prop de 150 creadors del món de les lletres, les arts escèniques, el cinema, la música i l’art digital. La majoria d’aquestes activitats es fan en equipaments i sales de Madrid però, des de fa uns anys, Málaga també acull una part de la programació.
Per tercer any consecutiu, el Festival inclou la “Ventana a la literatura catalana”, que compta amb el suport de l’Institut Ramon Llull i està comissariada pels actors i dramaturgs Nao Albet i Marcel Borràs. Les sessions que formaran part d’aquesta programació dedicada a les lletres catalanes tindran lloc el 16 de novembre al Círculo de Bellas Artes de Madrid i són les següents:
12.00 h Sobre la inspiración, amb Juana Dolores i Gabriel Ventura
13.00 h Sobre la creación, amb Jordi Oriol i Las Huecas
17.00 h Sobre la conclusión amb Roberta Vázquez i David Rosel
18.00 h Sobre la recepción amb Ingrid Guardiola i Martí Sales
A banda d’aquestes sessions, el Festival també comptarà amb la intervenció d’altres autors i professionals catalans i balears. El 14 de novembre, a les 20.30 h, al Museo del Prado, el pintor Miquel Barceló parlarà de la seva vida i la seva obra en una conversa amb el periodista Borja Hermoso que porta per títol De la vida mía. Miquel Barceló en la sala de Las Meninas.
El 15 de novembre, a les 18.00 h, al Teatro Fernando de Rojas de Madrid, l’escriptor Javier Cercas participarà en una xerrada sobre ¿Quo vadis democràcia? juntament amb Antonio Scurati i Jesús Ruiz Mantilla.
El 18 de novembre, a les 19.00 h, a la Fundación Ortega Marañón, el periodista i escriptor Jordi Gracia i l’editora Silvia Sesé parlaran, juntament amb Raquel Lanseros, sobre el passat i el present del món editorial en una xerrada que porta per títol ¿Cómo hemos llegado hasta aquí?.
El 19 de novembre, a les 19.00 h, a Olavide-Bar de Libros, l’escriptor Alejandro Palomas intervindrà en una xerrada sobre Democracia y diversidad: la literatura LGTB que abre caminos al costat d’Inés Martín Rodrigo. El mateix dia, a les 19.30 h, a l’Ateneo de Madrid, la guionista i directora de cinema Clara Roquet formarà part d’una taula rodona sobre El cine y el teatro, por fin, un asunto de mujeres juntament amb Lucía Carballal i Pepa Blanes.
Finalment, el 26 de novembre, a les 19.00 h, a la Residencia de Estudiantes, l’escriptor Gabi Martínez conversarà amb la periodista i escriptora brasilera Eliane Brum sobre Conservar la naturaleza, la manera más avanzada de defender la democràcia.