El Simposi Anual de l'Assoziacione Italiana di Studi Catalani, que es fa a l’Università per Stranieri di Siena els dies 4 i 5 de novembre, se centra en la commemoració de l'Any Estellés, amb diverses activitats relacionades amb l’obra del poeta valencià. El Simposi també acull la presentació de la segona edició del Projecte Joves, un programa que té com a finalitat incentivar l’activitat acadèmica i de recerca de joves investigadors en torn als estudis catalans. Enguany el projecte ha consistit en la traducció d’una antologia bilingüe col·lectiva centrada en l’obra poètica de Vicent Andrés Estellés, coordinada per un membre de la Junta directiva de l’AISC. Amb aquest volum es vol apropar l’obra del reconegut autor valencià al públic italià.
El Simposi Anual té lloc al Centre d'Estudis Catalans de la Universitat de Siena, que es va inaugurar l’any passat amb l’objectiu de consolidar la catalanística a la Toscana i a Itàlia, i alhora conrear l'intercanvi cultural. A Itàlia hi ha 12 universitats que ofereixen estudis catalans, les podeu consultar aquí.
D’altra banda, del 8 al 10 de novembre, Glasgow acull la LXIX Anglo-Catalan Society Conference, coorganitzada per la University of Strathclyde i la University of Glasgow. L’Anglo-Catalan Society es va fundar el 1954 amb l’objectiu de promoure el coneixement i l’apreciació de la cultura catalana a les Illes Britàniques, i al mateix temps fomentar les relacions culturals entre les dues comunitats. L’associació actua com un fòrum professional per a les persones implicades en els estudis catalans.
A la conferència es tractaran diverses temàtiques com teatre, traducció, música, lingüística, art, història, gènere, sexualitat i literatura, i es presentaran comunicacions de doctorands d'universitats del Regne Unit que fan recerca en estudis catalans. És el cas de Beth Caygill, de la Queen Mary University of London, que parlarà sobre el seu treball com a traductora de l’obra de Dolors Miquel; Daisy Towers, de la University of Leeds, que parlarà sobre Mercè Rodoreda; Will Kirby, doctorand al Fitzwilliam College de la University of Cambridge, que abordarà la identitat queer en l'obra de David Vilaseca; i Matthew Oxley, de la University of Sheffield, que parlarà de la seva recerca sobre Narcís Oller.
També es commemorarà l'Any Estellés amb un recital de música de Pau Alabajos i conferències d’Enric Bou i Irene Mira. El RIMAT (Readings in Memory of Arthur Terry) anirà a càrrec de la poetessa valenciana Teresa Pascual i la Joan Gili Lecture anirà a càrrec de Margalida Pons, de la Universitat de les Illes Balears.
El congrés compta amb la participació d'acadèmics internacionals, amb presència destacada de professors d'universitats dels Estats Units com Bob Davidson o Olga Sendra Ferrer.