Un grup d’ investigadors d'Itàlia, Irlanda, Estats Units, Bèlgica, Espanya i Catalunya s’estaran fins l’1 de desembre a Faberllull en el marc d’una residència que reflexionarà entorn la relació històrica entre la ciència i la societat. Està organitzada conjuntament amb l'Observatori d'Humanitats en Medicina de l'Hospital d'Olot i coincideix amb la XVIII Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica.
Faberllull Olot acull historiadors, antropòlegs i filòsofs de la ciència vinguts de diversos països. Fins a l'1 de desembre, generaran un espai de reflexió i investigació en la relació entre la ciència, el territori i la societat a partir de l’estudi històric del desenvolupament de les ciències.
El grup de residents està format per: la paleontòloga i estratígrafa Kathleen Histon (Irlanda), que investiga com la història de la paleontologia es pot utilitzar per a la divulgació científica dins dels museus, a l'ensenyament o a altres àmbits de la societat; el professor universitari d'història de la ciència Ezio Vaccari (Itàlia), que analitza com la feina de l'historiador de les ciències de la Terra pot ser útil per a la ciència contemporània i dins de la societat; la professora universitària Jessica Ratcliff (EUA), que examina com l'oficina de l'Índia va donar forma a l'economia política de la ciència a la Gran Bretanya entre 1858 i 1947; l'investigador en història de la ciència Max Bautista (Brussel·les / Madrid / Barcelona), que escriu un capítol de la seva tesi doctoral sobre l’ambició de construir una consciència ambiental a Catalunya des de la ciència; la investigadora i professora universitària Judit Gil-Farrero (Saragossa), que treballarà en un article científic sobre el paper de la divulgació científica en el canvi de la percepció social sobre el paisatge de la zona volcànica de la Garrotxa i els aiguamolls de l’Empordà; la doctorand Sílvia Pérez Criado (València), que analitza el desenvolupament de la indústria química de plaguicides, amb un èmfasi especial en el DDT; l'historiador de la ciència Miquel Carandell (Aiguafreda), que vol transformar en novel·la la seva tesi doctoral sobre el cas de l"L'Home d'Orce"; i el socialitzador de la geologia Isaac Camps (Terrassa), que treballa en com la geologia pot captar l'interès del gran públic.
Activitats de retorn
La residència s'organitza conjuntament amb l'Observatori d'Humanitats en Medicina de l'Hospital d'Olot i coincideix amb la XVIII Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica que se celebra fins dissabte a l'Espai Cràter. De fet, diversos dels residents participaran a les activitats programades en aquest espai. Aquest dijous, Jessica Ratcliff pronuncia la xerrada inaugural sobre els museus científics a l'imperi britànic. Més tard, Kathleen Histon parlarà sobre l'àrea volcànica dels Camps Flegreus a Itàlia, Sílvia Pérez Criado explicarà l'evolució de la indústria dels plaguicides, i Judit Gil-Farrero se centrarà en el canvi de percepció social sobre el paisatge de la zona volcànica de la Garrotxa.
Divendres, Miquel Carandell mostrarà l'exemple de la Federación Iberoamericana de Parques Zoológicos i Isaac Camps dirigirà una caminada sobre la història del Montsacopa. Dissabte, Ezio Vaccari serà el responsable de pronunciar la conferència de tancament de la trobada que anirà al voltant dels reptes interdisciplinars de la història de la ciència.
A més de la trobada, s'han programat dues activitats obertes al públic en general. Dimarts 26 de novembre, a les 18 h a la sala d'actes de l'Hospital d'Olot, Sílvia Pérez Criado pronunciarà la xerrada “Criando en el DDT: Historia y Riesgos del DDT en la Salud”. Divendres 29 de novembre, a les 19h a Can Trona, Judit Gil-Farrero parlarà sobre "L’educació ambiental, una estratègia clau en la creació dels parcs naturals de la zona volcànica de la Garrotxa i dels aiguamolls de l’Empordà”.
La resta d'activitats es dirigeixen a col·lectius més específics. Per exemple, dilluns al matí Jessica Ratcliff oferirà una xerrada a l'Institut d'Història de la Ciència (UAB) i a la tarda Kathleen Histon explicarà la seva feina als alumnes d'anglès de l'Escola Oficial d'Idiomes d'Olot. Dimarts, Miquel Carandell parlarà de l'Home d'Orce als dos grups de batxillerat científic de l'Institut La Garrotxa. Dimecres, Max Bautista participarà d'una taula rodona sobre la història i el futur de la relació entre ciència i gestió amb els tècnics del Parc Natural de la Volcànica de la Garrotxa, a Can Jordà.