L'exposició col·lectiva, Le monde selon l’IA (El món segons la IA) presenta una selecció d'obres creades entre el 2016 i l'actualitat, entre les quals hi ha diverses inèdites, que plantegen la qüestió de l'experiència del món “segons la IA” o “a través del prisma de la IA”. La mostra està comissariada per un equip encapçalat per Antonio Somaini, juntament amb Ada Ackerman, Alexandre Gefen i Pia Viewing.
L’exhibició, que ocuparà la totalitat dels espais de Jeu de Paume, reflecteix la distinció fonamental entre "IA analítica" (que inclou visió artificial i sistemes de reconeixement facial) i "IA generativa". Així mateix, explora la manera com els artistes contemporanis mobilitzen aquestes intel·ligències artificials amb un objectiu tant crític com experimental.
Entre la quarantena d’artistes seleccionats per l’equip curatorial hi ha l’artista català, internacionalment reconegut, Joan Fontcuberta que malgrat haver participat en altres activitats al Jeu de Paume, serà el primer cop que hi exposi.
Joan Fontcuberta (Barcelona, 1955) és artista, assagista, crític i promotor d’art especialitzat en fotografia. Com a curador ha treballat per a la Biblioteca Nacional de Madrid, el Centre Internacional de Fotografia (ICP) de Nova York o el Centre Arts Santa Mònica de Barcelona. La seva obra ha estat exposada en més d’una trentena de museus i sales d’art d’Europa, Amèrica i del Japó: el Museu d’Art Modern (Nova York), l’IVAM (València), la Parco Gallery (Tòquio) o el Museu Nacional d’Art de Catalunya (Barcelona), entre d’altres.
La selecció inclou també el col·lectiu artístic Taller Estampa, un grup de programadors, realitzadors i investigadors que treballem en els àmbits de l'audiovisual i els entorns digitals. La seva pràctica es basa en una aproximació crítica i arqueològica a les tecnologies audiovisuals, en la investigació de les eines i ideologies de la intel·ligència artificial i en els recursos de l'animació experimental. Estampa va rebre el guardó de Cultura Digital pel seu projecte Cartografia de la IA generativa dels Premis Ciutat de Barcelona 2024.
L’estudi el formen Roc Albalat, grafista i realitzador (Barcelona, 1980), Pau Artigas, desenvolupador (Barcelona, 1978), Marcel Pié, realitzador i professor universitari (Barcelona, 1980), Marc Padró, desenvolupador (Barcelona, 1990) i Daniel Pitarch, realitzador i investigador (Barcelona, 1980).