Em dic Valentina, tinc 27 anys i soc d'Àustria. Vaig estudiar Filologia Hispànica i Filologia Anglesa amb un enfocament en la docència a la Universitat de Viena. Mentre feia les pràctiques vivia al centre de Barcelona.
¿Per què vas decidir fer pràctiques a Catalunya?
Perquè ja hi havia viscut abans durant un any, quan feia d'auxiliar de conversa en un institut als afores de Lleida. Hi tinc molts amics, a Catalunya, i per això vaig decidir tornar-hi un altre cop, aquesta vegada a treballar a la llibreria. Aquí, a Catalunya, m’hi sento com a casa!
¿Com valores les pràctiques a la llibreria Ona?
Els meus companys de feina a Ona em van acollir com si sempre hagués format part de l'equip i amb la majoria hi he construït un vincle molt fort. Sempre m'han donat un cop de mà quan ha calgut i he pogut comptar-hi pel que fos. No només he après moltíssim sobre el funcionament de la llibreria, la cultura i literatura catalanes, i el tracte amb els clients, sinó que també he trobat amistats que segur que duraran per sempre.
¿Coneixies la llibreria Ona abans de fer-hi pràctiques?
Sí, ja coneixia Ona d’abans, perquè segueixo a les xarxes la Juliana Canet, una de les creadores de contingut més famoses de Catalunya. Més o menys cada dues setmanes publica un vídeo des d'Ona en què explica quines són les novetats literàries del moment i moltes coses més. De la convocatòria de pràctiques, me'n vaig assabentar gràcies a la meva professora de literatura i cultura catalanes de la Universitat de Viena, la Pia Jardí. De seguida em va interessar.
¿Com ha estat la convivència amb els companys de feina?
De fet, ja n'he parlat una mica... Repeteixo que la convivència amb els meus companys de feina ha estat excel·lent. És un equip molt jove, aplicat i maco. Puc dir sense exagerar que de tots i cadascun n'he après alguna cosa durant aquests darrers mesos. Tant de bo els torni a veure d'aquí molt poc perquè ja els trobo a faltar! M'hi feia tant que fins i tot dinava amb ells, tot i que a l'hora de dinar, de fet, jo ja havia plegat.
¿Creus que les tasques desenvolupades durant les pràctiques et serviran per perfilar el teu futur professional? Per què?
Tot i que el que jo havia estudiat té més a veure amb l'ensenyament de les llengües estrangeres (malauradament el català no hi entra perquè no s'ensenya als instituts d’Àustria) i la lingüística, estic segura que haver treballat en una llibreria em servirà per al meu futur, en qualsevol feina que faci. He après a desenvolupar-me en un lloc nou, les dinàmiques i el funcionament del qual desconeixia completament. He après a tractar amb clients, a superar les meves pors i a trobar solucions d'una forma eficient i ràpida. Tot això, sens dubte, em servirà també quan treballi com a professora d'idiomes.
¿Quan vas començar a estudiar català i per què?
Vaig començar a estudiar català fa tres anys i mig. Va ser per casualitat, de fet. Abans de la pandèmia vaig fer un semestre d'Erasmus+ a Sevilla i hi vaig fer molts amics italians. Gràcies al castellà i el llatí els entenia i, per això, quan vaig tornar a Viena, vaig començar a fer assignatures optatives d'italià, perquè volia treure profit de la facilitat que tenia per aprendre llengües. Després d'un semestre va resultar que les optatives d'italià coincidien amb les assignatures obligatòries del grau i, per tant, les havia de deixar. Aleshores vaig tornar a mirar el programa d'optatives i vaig veure que l'única que podia fer era Català. No en sabia gaire res, del català, però he de dir que va ser un amor a primera vista. Vaig començar a fer intercanvis lingüístics i estades a Catalunya i, així, vaig anar coneixent més i més catalans i, d'aquesta manera, hi vaig crear un vincle molt fort.
¿Creus que has millorat el nivell de coneixements de llengua catalana durant la teva estada?
Tot i que ja tenia un nivell de català força alt, perquè durant la meva estada a Lleida quan vaig treballar com a auxiliar de conversa m'havia tret el C2, sempre s'aprenen coses noves. Diria que, sobretot, he millorat el meu coneixement de mots i expressions col·loquials i lèxic específic de llibreries i editorials.
¿Recomanaries aquestes pràctiques a un/a altra/a estudiant?
Sí, les recomanaria 100%! És una manera extraordinària de viure en un altre país com un autòcton: treballes i hi estableixes la teva vida, i això fa que t'hi sentis totalment integrat.
¿Quins costums, hàbits o tradicions són els que més t'han agradat de viure a Catalunya?
Penso que el que més m'agrada dels catalans és la seva manera de veure la vida: treballen moltíssim, però també saben gaudir del seu temps lliure. Crec que es prenen la vida molt seriosament en tots els sentits i això m'inspira.
Ja que has pogut viure de ben a prop a Catalunya, ¿coneixies algun tòpic o prejudici dels catalans abans de venir? I si és que sí, s'ha complert?
Abans de viure a Catalunya el primer cop, sí que havia sentit a dir que els catalans són més tancats que la resta d'espanyols, però molt ràpidament vaig poder veure que no és pas així i que no es pot jutjar mai un col·lectiu sencer abans d'haver-lo conegut. A més a més, cada persona és un món.
¿Hi ha algun llibre, personatge o pel·lícula catalana que t'agradi especialment i que ens vulguis recomanar?
M'encanten les sèries Merlí, Benvinguts a la família i Polseres Vermelles. També soc addicta a Crims! Recomanaria el pòdcast Gent de merda i tot el contingut que crea la Juliana Canet (el seu pòdcast a Spotify, els seus vídeos a Youtube i el seu programa de ràdio Que no surti d'aquí). De llibres, ara durant la meva estada a Ona, n'he llegit un cada setmana, i no m'és gens fàcil fer-ne una tria, però ho intentaré! Els que més m'han agradat són: Massa deutes amb les flors, de Iolanda Batallé, Les calces al sol, de Regina Rodríguez Sirvent, i Canto jo i la muntanya balla, d’Irene Solà. De poemes, voldria destacar el poemari Tots els cavalls, d’Antònia Vicens. La llista continuaria, però em sembla que per avui ja n'hi ha prou. :)