L’equip comissarial ha realitzat tallers a diferents punts del territori català, valencià i balear, acollit per institucions culturals situades en regions estratègiques des del punt de vista hidrològic. Cada taller ha comptat amb la participació d’entre 15 i 20 persones provinents de diferents àmbits del coneixement, per tenir una visió holística i confrontar diferents interessos i perspectives. D’aquesta manera s’ha apostat per un diàleg transversal entre associacions locals, pagesos, antropòlegs, climatòlegs, activistes i arquitectes, entre altres professionals.
Les sessions han estat enregistrades per un equip audiovisual que també ha gravat entrevistes individuals a alguns participants. Les sis sessions dels Laboratoris de Futurs han incorporat més de 100 persones i són les següents:
Aquest laboratoris han donat pas a set instal·lacions, les Arquitectures Projectives, que prenen el protagonisme a l’exposició materialitzant-se en models a escala real, prototips interactius i escultures evocadores. Cada instal·lació encarna una resposta crítica als reptes ecològics i socials urgents relacionats amb la gestió de l’aigua, articulant visions agosarades que entrellacen el disseny especulatiu, l’activisme comunitari i la gestió ecològica.
Són les següents:
I. Fonts de Dades
Es tracta d’un sistema innovador d’estacions que s’incorpora a la xarxa existent de 1.645 fonts d'aigua potable i més de 301 fonts ornamentals de Barcelona. Aquestes noves estacions de ciència ciutadana proporcionen dades en temps real sobre la qualitat de l’aigua, els nivells d’aigua subterrània, el contingut microbià i la potabilitat i converteixen els residents en participants actius del monitoratge de la qualitat de l’aigua urbana. Com a conseqüència, es reconnecta la comunitat amb els recursos hídrics i es fomenta un futur urbà sostenible.
II. Saló de Sediments
El Saló de Sediments és una biblioteca reflexiva que encarna la passivitat de les administracions davant les accions necessàries per preservar el Delta de l’Ebre.
III. Portes Hídriques
Portes Hídriques és una instal·lació que respon directament a les inundacions catastròfiques de València i les deficiències dels models urbans tradicionals davant la crisi climàtica. Aquest disseny reflexiona sobre els desastres recents, on portes que s’obrien cap enfora, suposadament segures, es van convertir en trampes mortals durant les inundacions. Convida a repensar els estàndards tècnics, les polítiques urbanístiques i les estratègies de gestió del risc d’inundació, promovent una ciutat més resilient i sostenible davant els desafiaments hídrics del futur.
IV. Pyrineucus-Eco-Hydrator
És una espècie fictícia i especulativa i representa una estratègia de futur per a l'adaptació climàtica, on es fusiona la gestió forestal activa, l’agroforesteria i les tècniques d’enginyeria ecològica. Fomentant la biodiversitat i reduint la demanda hídrica, ens recorda la importància d’una gestió forestal sostenible amb els Pirineus com a punt de partida.
V. Denominació de Destinació
La peça Denominació de Destinació presenta cinc banderes que delimiten cinc escales i distàncies de distribució diferents: des del radi íntim de 500 quilòmetres, que evoca trajectes locals; el de 1.000 km dels paisatges regionals; el de 5.000 km de les exportacions continentals; els 10.000 km, de les grans rutes comercials; fins als 20.000 quilòmetres que arriben als antípodes del planeta. La peça revela poèticament el viatge ocult que emprèn cada gota d’aigua, cada nutrient i cada raig de sol recollit als fèrtils camps de Lleida, exposant els fils invisibles que connecten l’agricultura local amb la d’arreu del món.
VI. Comunitats d’Aqüífers
És una resposta provocadora a la crisi de les aigües subterrànies a les Illes Balears (Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera). Sota cada estructura, des de les piscines dels hotels fins a les cases particulars, hi ha una xarxa d'aqüífers complexa i cada cop més vulnerable, sotmesa a la pressió de dècades d'extracció impulsada pel turisme i l'agricultura industrial. Comunitats d’Aqüífers convoca residents, visitants, ecosistemes i responsables polítics en un esforç compartit per repensar i reconfigurar les relacions amb l'aigua i fomenta el compromís polític actiu i la cura d'aquestes comunitats subterrànies.
VII. Aigües del Món
La instal·lació Aigües del Món, que forma part de la iniciativa Atles d’arquitectures de l’aigua accessible a través de la plataforma www.waterparliaments.org (properament), presenta nou estudis de casos destacats que mostren les interconnexions, sovint invisibles, entre arquitectura, aigua i justícia ecològica. Aigües del Món pretén crear una xarxa mundial de parlaments d’aigua, espais inclusius dedicats a la conscienciació, el diàleg i l'acció ecològics.